Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norske Rybak i domarskandal

Norges Alexander Rybak är favorittippad att vinna årets schlager-EM. Men nu har han hamnat i blåsväder efter att ha varit på festligheter hemma hos en av domarna i den ryska juryn.

– Hade vi vetat att han var domare hade vi så klart agerat annorlunda, säger chefen för den norska delegationen till Verdens Gang.

Det är danska Ekstrabladet som på onsdagen visar bilder på 23-årige Alexander Rybak hemma hos den ryske jurydomaren och schlagerikonen Filipp Kirkorov. Ett festbord är uppdukat med kaviar, vodka och andra läckerheter, och på en annan bild spelar Rybak piano och de två sjunger ihop. Någon vodka ska dock inte ha druckits vid tillfället enligt NRK, utan enbart ha funnits med som bildrekvisita.

Agerandet får nu kritik. Juryn har halva makten när rösterna ska fördelas på lördag kväll, och tv-organisationen EBU:s regler är tydliga med att domarkommitténs medlemmar ”inte får ha förbindelser med deltagare av en sådan art att de inte kan rösta självständigt”.

Den norska delegationen tycker att endast Filipp Kirkorov är att skylla om det är så att ett fel begåtts.

– Vi visste inte om det här. Han hänger ju backstage och umgås med flera andra deltagare också, utöver att han är djupt involverad i tävlingen. Han borde ha varit tydlig med att han också är domare, säger Alexander Rybaks manager Kathrine Synnes Finnskog till VG.

Enligt EBU-representanten Sietse Bakker får middagsmötet inga konsekvenser för Norges deltagande i tävlingen.

– Nej, detta är i sånt fall en sak mellan domaren och domarkommittén, säger han till VG.

Alexander Rybak, som passade på att fylla 23 på onsdagen, tävlar med den egenhändigt skrivna låten ”Fairytale” i den andra semifinalen i schlager-EM i kväll och tippas av många att vinna hela tävlingen.