Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norskt sommarnöje i Björksätra

SANDVIKEN
- Vi trivs jättebra i vårt sommarhus!
Det säger de norska familjerna Jörgensen och Borck som har köpt bostadsrättslägenheter i Björksätra.

I dag är det 14 norska familjer som köpt lägenheter i Björksätra. Några har till och med gjort det till ett permanent boende.
Det handlar också om norrmän som har en bit att köra innan de kommer till sina "Hytter". Jörgensen bor till vardags utanför Tromsö, medan Borck bor i Hammerfest nord-Norges nordligaste plats.
- Så vi är vana med avstånd, skrattar Ivar Borck. Vi har 160 mil enkel resa så det tar lite tid innan vi kommer till Sandviken. Vi kan också ta flyget till Oslo och sedan tåget till Sandviken. Det går lite fortare.
Hur kan då två familjer från nord-Norge hamna i Sandviken av alla platser på denna jord?
- Vi såg i en tidning att det fanns bostadsrätter i Sandviken, säger Ernst Jörgensen. Vi såg på kartan att orten ligger centralt och blev intresserade. Vi var också in på Sandvikens hemsida på internet och där där fick vi en mycket bra presentation av kommunen.
Sagt och gjort - familjerna som aldrig sett varandra tidigare blev grannar på Västerled i Sandviken. Kontrakten skrevs under påskhelgen.
- Sandvikenhus var mäkta imponerat av att vi reste så långt för att skriva kontrakten, skrattar Ivar.
I dag är familjerna bästa grannar.
Vigdas Simonsen, som bor ihop med Ernst, är skollärare och tänker stanna i två månader, medan Ernst får nöja sig med fyra veckor.
- Vi tänker komma ner två veckor i höst också, säger Torilld Borck. Vi har bekanta som köpt sommarhytte i Kristinehamn, men för oss passar Sandviken mycket bättre.

Tittar på sevärdheter

Familjerna åker nu runt för att titta på de sevärdheter som finns runt om Sandviken.
- I lördags var vi först på marknaden i Ockelbo och sedan på den underbara Bangen i Stadsparken, säger Ernst Jörgensen, som är en riktig jazzfreak.
- Vi har också hunnit med att besöka Högbo och har redan sett ut en mycket fin badstrand vid Storsjön.
Ernst son Lars-Erik gillar också golf och det betyder väl att det blir täta besök på de banor som finns i Gästrikland. Ett besök i Furuvik står också på programmet.
- Samtidigt ligger Sandviken så centralt i Sverige, säger familjerna. Det tar bara två timmar för oss att köra till Stockholm. Det är ingenting för oss.
Familjen Borck har också barn som bor i Tyskland.
- Vi har en fyrarummare och det gör att våra barn och barnbarn kan komma till oss i Sandviken och hälsa på, menar Torilld.
Och så slipper barnen åka 320 mil i onödan.
Något som också uppskattas här i Sverige är allemansrätten.
- Det är härligt att kunna få ströva lite hur som helst i naturen, säger familjen.
- Sedan är maten också mycket billigare än hemma i Norge, säger kvinnorna.
- Samma sak på systembolaget, säger männen.
Så det är frid och fröjd i den norska kolonin i Björksätra.

JÖRGEN LARSSON