Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nortons mejlkonto kapades

John Norton, årets svenskamerikan med rötter i Hille, fick sitt mejlkonto kapat av bedragare när han i somras var på Sverige- och Europaresa.

En av de som drabbades är en man i Gävle som lurades på 13 000 kronor.

Den 74-årige John Norton pratar flytande svenska och har i många år skrivit och forskat kring pionjärutvandringen från Gävleborg. Därför blev också flera av hans svenska vänner misstänksamma när de fick nödmejl på engelska om att han behövde hjälp efter ett rån i Wales.

Men andra litade på att mejlet var äkta och ställde upp för sin vän, trodde de. Enligt det falska mejlet ville Norton låna pengar sedan han förlorat allt utom sitt pass.

– Det var ju väldigt skickligt skrivet och John Norton är en god vän så jag ville förstås hjälpa honom, säger mannen.

Han följde anvisningen i mejlet och skickade pengar via Western Union till företagets kontor i Cardiff i Wales, där någon hämtat ut pengarna i John Nortons namn.

Han har inga stora förhoppningar om att få tillbaka pengarna.

– Jag har kontaktat företaget som skötte penningtransaktionen och förklarat att de har gjort fel som betalat ut pengarna. Om de gjort som de skulle så hade jag fortfarande haft mina pengar kvar. Samtidigt känner jag mig ju lite skyldig, jag har ju varit lättlurad, och därför har jag föreslagit att jag i alla fall kunde få hälften tillbaka. Men jag har inte fått något svar, säger mannen.

Han har inte polisanmält händelsen.

– Jag tyckte inte att det var värt det, att det skulle löna sig. Företaget som skött transaktionen finns inte i Sverige och vem som ligger bakom vet jag ju inte.

Han tycker att det är lite genant att ha blivit så lurad, men är i gott sällskap. Svenska ambassaden i Washington fick också mejlet och tog det för äkta. Ambassaden kontaktade John Nortons gode vän Hans Lindblad i Gävle, som konstigt nog inte fått bluffmejlet trots att han har tät mejlkontakt med Norton.

– De ringde mig och undrade vad som hade hänt, säger Hans Lindblad som haft John Norton som gäst i sommar.

Han säger att Nortons mejlkonto sannolikt kapades efter att han använt en dator på ett internetkafé i Italien. En nätliga kom över hans adresslista.

– Det var precis innan han kom till Sverige. Väldigt många fick mejlen. John har en väldigt lång adresslista på kanske 400 namn. Säg att hälften av dem fick mejlet. Många reagerade på att det var skrivet på engelska. John kommunicerade aldrig på något annat språk än svenska till svenskar.

I det falska mejlet står, fast på engelska:

”Hej, jag har hamnat riktigt i klistret. Jag gjorde en avstickare till Wales, och där hände något bisarrt. Jag blev rånad under pistolhot i går kväll och rånarna kom över alla mina tillhörigheter förutom passet. Mobil, kreditkort, pengar och flera viktiga dokument är borta.”

Texten fortsätter:

”Jag behöver verkligen din hjälp. Mitt flyg går ganska snart men jag har problem med hotellräkningen. Jag behöver ett snabbt lån för att klara ut detta. Jag lovar att betala tillbaka så snart jag är hemma. Mejla tillbaka så ska jag meddela hur pengarna ska skickas till mig.”

Sedan Norton själv fick veta om kapningen varnade han sina vänner via ett annat mejlkonto.

Men några hade då redan hunnit gå på bluffen.

John Norton besökte under sin sommarresa flera platser i Sverige förutom Gävle. Bland annat tog han i Växjö emot utmärkelsen som årets svenskamerikan.