Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi för motorälskare

Sugen på lite motornostalgi i sommar? Inga problem. Oavsett om du gillar traktorer, brandbilar, arbetsmaskiner eller gamla bilar så finns det museer som visar just det.

Vill du åka en riktigt gammal brandbil samtidigt som du får en guidad tur genom Kurt Wallanders Ystad? Eller vill du testa en tågsimulator? Eller kolla in gamla industrirobotar, traktorer, lastbilar, grävmaskiner eller mopeder?

Allt finns på de motor- och maskinmuseer som finns över hela Sverige. Tidningen Classic motor har en lista där alla museer kan registrera sig och just nu finns det 129 stycken från Norrbotten till Skåne. Flest har Skåne med 20 olika museum, sedan kommer Västra Götaland med 16.

En del museer är välkända och etablerade som Volvomuseet i Göteborg, Saabmuseet i Trollhättan och Motormuseet i Motala med över 100 000 besökare om året.

För den som söker det mer udda finns gott om exempel eller vad sägs om Björkenäs mopedmuseum utanför Gränna med galet många gamla mopeder i en gammal lada. Eller Holgers traktormuseum i Överkalix med över 100 fungerande traktorer från 1930- till 50-talet. Eller museet Aktersnurran i Nävekvarn med aktersnurror från 1912 till 70-talet.

Ett tips dock: bara de största museerna lämpar sig för spontanbesök, många museer drivs av privatpersoner eller ideella föreningar och måste förhandsbokas.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Fotnot: Hela listan hittar du på www.classicmotor.se, klicka på Museiguide.