Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noveller och våfflor på bokdagar i Dalsland

Bokdagarna i Dalsland har blivit en litterär sommarhändelse. Tusentals boktokiga reser till Håverud och Åmål. Där lyssnar de på nordiska novellister och äter kanske en våffla.

Även Bertil Falck, grundare till bokmässan i Göteborg brukar finnas i publiken, berättar Anita K Alexanderson, bokdagarnas initiativtagare.

– Han är så glad över att vi gör en litteraturmässa som han säger, inte en bokmässa, han ser en skillnad i det.

Bokdagarna i Dalsland, som startar den 31 juli, arrangeras ideellt och utan styrning från förlagen, även om ambitionen ändå är att alla inbjudna författare ska ha kommit med en bok det senaste året.

Arrangörerna får också nordiskt kulturbistånd till sin nordiska novellfestival. I centrala Åmål kan besökarna vandra mellan tre olika utomhusscener, lyssna till novellförfattare som danska Naja Marie Aijdt (som fick Nordiska rådets litteraturpris) och norrmannen Frode Grytten. Kanske äta en våffla. Här finns ett lugn som ger plats för spontana samtal, enligt Anita K Alexanderson.

– Publiken är ofta väldigt kunnig och intresserad. Författarna säger att det märks. Nu skryter jag, men det får du står ut med.

Som internationellt arbetande bankkvinna ägnade Anita K Alexanderson all väntetid på flygplatser och flygplan åt att läsa. Efter sin pension började hon jobba med bokdagarna.

Första året kom 300 besökare. Nio år senare har de en publik på mellan 8 000 och 9 000 vilket hon tycker är precis lagom i en liten ort som Håverud.

– Vi som bor ute i landet ska inte alltid behöva åka in till storstäderna för att kunna lyssna på högklassiga författare, det är vår ambition. Vi plockar ut dem till oss i stället.

Vid sidan av novellfestivalen ordnas en lång rad författarframträdanden i de gamla pappersbrukslokalerna i Håverud. Bland årets gäster finns Ann Heberlein men också Sigrid Combüchen som ska tala om Knut Hamsun vars 150–årsjubileum annars mest uppmärksammats i Norge. Dessutom kommer islänningen Einar Már Gudmundsson, starkt efterfrågad efter ett tidigare besök.

Anita K Alexanderson ser själv särskilt fram emot att få lyssna till den finlandssvenske poeten Claes Andersson.