Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åker nr 11 i taket

Samtida namn från storhetstiden som Lundström, Wickberg, Nilsson, Johansson, Karlsson, Salming och Löfqvist hänger redan där.

I kväll innan Brynäs möter Skellefteå åker Lindberg upp i taket på Läkerol Arena också.

– Jag har faktiskt inte haft några tankar eller ens hopp om det. Men nu blir det så och det är självklart oerhört hedrande, säger "Virus".

När Brynäs skickar upp den nionde vepan med namn och nummer och hyllar en klassisk spelare är det ett givet val. Med sju SM-guld och två silver på sina elva säsonger mellan 1961-72 är "Virus" ett begrepp lika stort som "Tigern" eller "Lill-Prosten".

Han döptes till Hans, men smeknamnet kom redan i inledningen av hans karriär och har sedan dess hängt kvar. Det blev till slut 265 matcher och fantastiska 361 poäng (239+122). Någon har räknar ut att med målsnittet på 0,88 mål per match är han den mest effektiva spelaren i Brynäs historia.

– Jaså. Ja, 0,88 låter ju onekligen bra. Men statistik har aldrig varit min stora grej. Vi hade bara ett otroligt bra lag där det fans potentiella skyttekungar i alla kedjor. Vi tävlade om allt.

Det har gått 40 år sedan han flyttade från Brynäs och efter studier på GIH i Stockholm, några år som förbundskapten för både Sverige och Schweiz är sedan länge Umeå hemvist för "Virus".

Numera kommer inte resorna drygt 50 mil söderut allt för tätt. Men född och uppvuxen på Norra Kungsgatan ett slagskott från gamla isstadion på Nynäs, där han debuterade i A-laget redan som 16-åring, är och förblir han brynäsare.

– Det blev så redan från början. Både Strömsbro och Gävle GIK var väl egentligen större och bättre när jag började men Brynäs var mitt lag. Därför finns det inte heller något större än att bli hedrad på det här sättet. Trots att jag inte har bott i Gävle på väldigt länge nu betyder både staden och klubben mycket för mig och jag är väldigt glad.

Tillsammans med Lars-Göran Nilsson och Jan-Erik Lyck bildade "Virus" en fruktad kedja genom hela storhetstiden. Om de två var ständiga följeslagare var även nummer elva en trogen vän. Det är det numret som ska upp i taket i kväll.

– På den tiden fanns det bara nummer upp till 15 och det var reservmålvakten. Det fanns inte så mycket att välja på och om jag inte minns alldeles fel nu så var det en kille som hette Hans Inge Lund som slutade när jag kom in i laget. Han hade elvan som då blev ledigt. Klart det är ett speciellt nummer för mig.

Då han jobbade som expert för Canal + under några år hade han väldigt bra koll på Brynäs. När han trappade ner på det jobbet följer hans sitt hjärtas lag genom tidningar och några matcher på tv. Wille Löfqvist är den han pratar med.

– Wille är ju fortfarande kvar i Brynäs som ett nav mellan det gamla och det nya och vi pratar med varandra då och då.

Senast "Virus" var på plats i Läkerolen var vid det stora 100-årsfirandet. Då förenades han med sina gamla vänner och forna lagkamrater.

– När jag träffar Lyck, Lars-Göran och alla andra är det är bara som vi fortsätter där vi slutade för så många år sedan, förklarar "Virus".

Nu kommer han tillbaka hem och får tröjan hissad i taket och Brynäs är svenska mästare igen. Cirkeln är sluten på något sätt.

– Det var en väldigt speciell och skön känsla när Brynäs vann sitt SM-guld i våras. Då njöt jag i fulla drag.

Precis som "Virus" kommer att göra den här kvällen. Före matchen får han ta emot hyllningarna från isen och sedan titta på matchen i en loge tillsammans med sin närmaste familj och vänner.

Christer Åberg