Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är kommunalavtalen klara

SANDVIKEN
De lokala löneavtalen mellan Kommunal och arbetsgivarna börjar ta form.

Medlemmarna i både Gävle och Sandviken får dela på 4,5 procent.
I Hofors startade förhandlingarna i går och i Ockelbo först den 15 september.
Den utdragna strejken i våras slutade med löneökningar på i genomsnitt 3,95 procent. Kommunal har på central nivå rekommenderat en särskild satsning på vård och omsorg i år och på barnomsorgen nästa år. I Gävle har man anammat den tanken. Det betyder 5,1 procent för omvårdnads personal i år mot 3,1 procent för övriga grupper. Ingen ska få dock mindre än 200 kronor extra i månaden.

Tvåårigt avtal
I Sandviken går man däremot sina egna vägar. Här har kommun och fack kommit överens om ett tvåårigt avtal som i år ger 4,5 procent till hela kollektivet. Varje anställd garanteras 250 kronor extra i år. Nästa år ges ett generellt lönepåslag på 400 kronor i månaden och dessutom 80 kronor extra till undersköterskorna.

Lägstalön varierar
Lägstalönen för de med gymnasieutbildning och ett års arbetslivserfarenhet blir 15 300 kronor i år i Sandviken. I Gävle varierar den summan mellan de olika förvaltningarna.
Hur mycket mer den enskilde får i plånboken i år avgörs nu i pågående förhandlingar inom förvaltningarna och genom individuella lönesättningar.
Enligt Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal Gävleborg, är ambitionerna att pengarna ska betalas ut med novemberlönen i samtliga gästrikekommuner.

JOHAN PIHLBLAD
026-27 75 92
johan.pihlblad_gd.se