Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är måttet rågat

I förra veckan signalerade rikspress och TV att allergivården i Sverige är under all kritik och att allergiker i Norrland är de mest drabbade. Det var ingen nyhet för allergiker som är bofasta i Gävleborgs län! Vi har till exempel medlemmar som vid sin hälsocentral frågat efter den allergivaccination som omtalades men fått till svar att någon sådan inte finns.

Jo, den finns men kunskapen brister på många ställen inom primärvården. När landstinget nu veckan efter även signalerar om stora neddragningar där akut- och intensivvård minskas och till och med dras in känns måttet rågat.

Vi har uppvaktat politiker, haft dialog med landstingets tjänstemän och till och med ordnat utbildning för landstingets personal då våra medlemmar signalerat om kunskapsluckor inom vården. Vad mer kan vi göra?

Man säger att man förstår vår problematik, förstår att det ofta handlar om situationer och händelser som den allergiske själv inte kan påverka, men agerar sedan tvärtom. Vi har fortfarande varken barn- eller vuxenallergolog i vårt län, ingen allergikonsulent som bereder väg för allergibarn i förskola och skola, akut- och intensivvårdspersonal saknar utbildning och kunskap för att hantera luftburen latexallergi, patienter som behöver specialkost ombeds ta med sig matlåda när man akut blir inlagd på IVA och så vidare

Landstingsråd svarar oss cyniskt att ”vi själva valt att bosätta oss där vi bor”, men det handlar om att ha möjlighet att bo kvar på den ort där man är född, uppvuxen och har sitt viktiga kontaktnät när livet bjudit på prövningar i form av allergisjukdom.

Vi undrar om alla sjuka får samma svar så att både cancersjuka, kolpatienter, reumatiker, diabetiker och personer med hjärt- kärlsjukdom även de kan packa och dra om de inte är nöjda med vården som i framtiden finns tillgänglig i vårt län? Då borde vi ha en folkstorm att vänta!

För våra medlemmar med livshotande allergireaktioner är närheten till akut- och intensivvård, snabbt och dygnet runt, en livsnödvändighet. Det handlar om minuter när luftvägarna sväller igen och landstinget har redan avvecklat de narkossköterskor som tidigare kunnat intubera i ambulansen.

Har man varit med om en allergisk chock ett antal gånger lever man med en konstant stress som kan liknas vid den som personer i krigshärjade länder lever med. Detta är inte antaganden och eventualiteter utan det dagliga livet för flera allergiker i vårt län. Man har en ständig beredskap för att behöva fly – och nu ska landstinget också stänga flyktvägen.

Vi kräver nationella riktlinjer för hur akut allergisjukvård ska finnas tillgänglig och bedrivas, även i Gävleborgs län!

Astma och Allergiföreningenför Gävleborgs län

Kerstin Eriksson, ordförande,

Gunilla Claar, vårdansvarig,

Maritha Sedvallson,

barn- och ungdomsansvarig

Ann-Cristin Östling, sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare