Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är sömnad på modet

SANDVIKENPlatserna på vuxenutbildningens program Sömnad och mode i Sandviken är hett eftertraktade. I år söker 66 personer de 16 platserna. Nu utökas programmet.

Annons
- Det är ett väldigt tryck. Vi har sökande från hela Sverige; från Gällivare i norr till Ystad i söder. Det är stor spridning. Många från större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö söker, säger Gudrun Åslund, lärare.
Fyra platser är reserverade för sökande från Sandviken, till de tolv resterande platserna är det riksintag. Till hösten blir programmet en termin längre och kommer även att innehålla grafisk form utöver delarna sömnad, mode och design.

Rätt i tiden
- Vi har byggt på för att ligga i tiden. Det här är ett program där eleverna kan gå vidare till Beckmans i Stockholm eller till textil- högskolan i Borås. Eleverna som går här vill inte bara bli sömmerskor utan även designers. Det är en bra grund att gå vidare med.
Sömnad och mode startade redan 1971 i regi av Komvux. 1999 var programmet nedläggningshotat och det beslutades om riksintag. I dag har programmet fått ett rykte och en status.
Emilia Selén är en av eleverna som nästa vecka avslutar sina två terminer på Sömnad och mode.
- Det har varit spännande att få jobba så här kreativt. För mig har det varit ett bra sätt att utvecklas på.
Hon kommer från Gävle. Sömnad och mode stod högst på listan när det gällde att bestämma sig för vad hon skulle göra efter gymnasiet. Lite tråkigt tycker hon att det är att hon inte kunde gå den utökade varianten av utbildningen som startar i höst.
- Det hade varit roligt att få ha även grafisk design. Synd att jag inte kan vara med där, säger hon.

Från skiss till kjol
Hon mannekängar själv i kreationen som är hennes avslutande arbete där hon från skiss via egenhändigt ritat mönster åstadkommit en kjol med tillhörande snörliv. Hur hon ska använda sina kunskaper vet hon ännu inte riktigt.
- Jag funderar just nu. Det finns olika val, säger hon. Renommerade institutioner som Beckmans lockar inte.
- Ett namn på papperet för att lätt ta sig nånstans känns lite tråkigt. Det går att ta sig fram ändå - om man vill.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se