Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är styckmördaren död

/
  • De två jägarna hittade två plastsäckar och en väska. Polisens undersökningar gav ytterligare en plastsäck, ett lakan och en madrass som kunde knytas till mordet.
  • Shock Tilt, Hannu Rajalas band. De kom från Finland men flyttade till Sverige för att göra karriär inom musiken. Rajala sitter längst till höger.
  • Anders Carlsson dömdes till rättspsykiatrisk vård för styckmordet på Hannu Rajala. Till höger syns hans advokat Leif Silbersky.
  • Turistbyrån i Gysinge blev spaningscentral för drygt 30 poliser den första tiden efter fyndet i Dalälven.
  • Polisen hittar ett fläckigt lakan som visar sig ha kopplingar till mordet.

GÄVLE "Gysingebor hittade styckat lik i älven". Rubriken är från Gefle Dagblad måndag den 7 december 1987. Två jägare gjorde ett makabert fynd vid ett brofäste i Dalälven i Gysinge; styckade kroppsdelar i plastsäckar.

Annons
Det dröjde nästan två månader innan offret, 23-årige hårdrocksgitarristen Hannu Rajala, identifierades. Hans mördare greps bara ett dygn efter identifieringen.
Styckmördaren Anders Carlsson levde resten av livet under rättpsykiatrisk vård. I söndags dog han 65 år gammal.

Anders Carlsson var managern som mördade en av medlemmarna i bandet Shock Tilt. Han dömdes för mordet 1988 och har sedan dess vårdats på rättspsyk i Sundsvall. För ungefär tre veckor sedan flyttades han på grund av sjukdom till ett sjukhem och avled i söndags på Sundsvalls sjukhus. Erik Söderberg, chefsöverläkare på rättspsyk i Sundsvall, säger till Dagbladet att Carlssons tid under vård varit turbulent men att han lugnat ner sig under senaste tiden.

En koll i GD:s arkiv ger en bild av en psykiskt sjuk person som trampade över gränsen flera gånger.
Innan mordet på Hannu Rajala var han dömd till fängelse för olaga hot och otukt med barn, samt rättspsykiatrisk vård för ett bankrån i Friggesund i Hälsingland.

26 november 1987
Han hämtar Hannu Rajala i Shock Tilts replokal i Upplands Väsby under förespeglingar att de ska till Köpenhamn och sedan Västtyskland för att marknadsföra bandet.

26 november 1987
Enligt obduktionsprotokollet ska Rajala ha dött senast morgonen den 27 november.

6 december 1987
Kroppen hittas vid ett brofäste på Granön i Dalälven vid Gysinge. Den styckade kroppen ligger i plastsäckar och hittas av två jägare som söker ett skadeskjutet rådjur.

27 januari 1988
Offrets identitet fastställs. Han heter Hannu Raijala och anmäldes försvunnen i början av december.

28 januari 1988
Anders Carlsson, manager för Shock Tilt, grips på kvällen.

29 januari 1988
Då 45-åriga Anders Carlsson begärs häktad som skäligen misstänkt för mordet mot sitt nekande. Leif Silbersky blir hans advokat.

5 februari 1988
Anders Carlsson häktas.

början av april 1988
Mordplatsen hittas. Det är Anders Carlssons lägenhet på Melon- gatan i Hässelby strand.

9 maj 1988
Han åtalas för styckmordet, rättegången inleds den 16 maj i Stockholms tingsrätt.

10 juni 1988
Stockholms tingsrätt finner Anders Carlsson skyldig till mordet på 23-årige Hannu Rajala. Han ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

21 oktober 1988
Stockholms tingsrätt dömer Anders Carlsson till sluten psykiatrisk vård för mordet på Hannu Rajala och för att han falskeligen pekat ut en annan person som mördaren.

6 maj 1990
Anders Carlsson rymmer under en permission. Han håller sig undan i fyra veckor men grips så småningom centralstationen i Hamburg i Tyskland.

15 september 1993
Han rymmer återigen under en permission men grips i Norge.

15 juli 2007
Anders Carlsson avlider i sviterna efter en infektion på Sundsvalls sjukhus. Han blev 65 år.
Annons