Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir bandy en tv-sport

Bandy från Göransson Arena i tv-rutan – en optimal verklighet.
På fredag är det premiärdags – i TV4 Sport.
– Det brukar vara svårt att se bollen, men det bekymret försvinner inomhus, säger SAIK:s ordförande Rune Nyberg som hyllar tv-bolagens hårdsatsning.

Under den kommande vintern kommer TV4 Sport att sända minst 13 matcher från elitserien. Sandvikens AIK–Edsbyn är först ut när kanalen startar sin satsning på bandy.

I SVT är det klart att 18 matcher kommer att sändas, vilket innebär att det blir rekordmycket bandy i tv-rutan den här säsongen.

SAIK:s ordförande Rune Nyberg tror på en ljus framtid för bandyn som tv-sport.

– Det känns väldigt positivt. Med fler sändningar kommer fler att upptäcka bandyn och kanske även attraheras av sporten. Det är en fascinerande sport att titta på, och jag tror att många kommer att inse det i vinter, säger Rune.

I Göransson Arena finns goda förutsättningar för att en tv-sändning ska bli lyckad.

– Absolut, det är inget snack om den saken. I Göransson Arena finns bästa tänkbara teknik och utrymmet är det inget fel på. Sedan blir det bättre tv-bild när sändningarna sker inomhus. Det blir inte lika svårt att se bollen.

Rune tycker också att tv-sändningarnas kvalitet förbättrades i fjol.

– Produktionerna kändes proffsigare än tidigare. Det har varit mycket upp och ner, men i fjol blev det ett lyft med expertkommentatorer och intervjuer med spelare och så vidare.

Betyder tv-sändningarna något särskilt för SAIK?

– Nja, kanske kan fler få upp ögonen för SAIK och därför komma och titta, men annars betyder tv-sändningarna mycket för bandysporten som helhet.

Finns det en risk att publiken stannar hemma när matcherna visas på tv?

– Nej, det tror jag inte. De som är intresserade går till arenan och kollar ändå. Jag tror istället att de som inte upptäckt bandyn nu kan bli intresserade, tack vare tv-sändningarna.

Marika Eriksson kommer att vara programledare för TV4 Sports sändningar. Den före detta förbundskaptenen och SAIK-tränaren Anders Jakobsson blir expertkommentator och Peter Backe kommentator.

– Bandy är en klassisk svensk vinterföreteelse, som i hög grad bidrar till att stärka vår satsning på populära svenska sporter, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen, till bandysverige.se.

SVT startar sina sändningar på annandagen och visar sedan ytterligare fyra elitseriematcher. Därefter kommer SVT att hårdbevaka SM-slutspelet, precis som förra säsongen.