Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det tuff, tufft...

/
  • Modos nyblivne landslagsback Victor Hedman sänkte Brynäs - igen. Nu överlistade han JVM-kompisen Jacob Markström i power play.

Tredje raka Brynäs-förlusten kom mot Modo, 2-4 - sista målet i öppen kasse, femte hemmafallet i vinter efter fyra segrar i rad i Läkerol Arena. Och i veckoslutet väntar två tuffa bortamatcher i Skellefteå och Luleå.

Annons

Usch, usch - nu blir det tufft, tufft!
Ett närmast desperat Modo med bara tre formationer och en extraforward kom till Gävle med tre raka förluster - det fick bara inte bli även fjärde nederlaget i rad.
Brynäs-coachen Niklas Czarnecki såg sin chans när Modo-laget offentliggjordes före matchen, han chansade även med kort manskap - i stort också med bara tre kedjor.

fick nästan inte spela alls, eller centern Anton Persson hade noll istid, Johan Alcén 1:58 och Janos Vas 2.20 minuter.
Redan från start körde Brynäs hårt och det såg även bra ut i halva matchen, ledning med 1-0 efter första perioden och riktigt bra spel med bra fart och bra koncentration, precis som det sett ut förut på hemmais. Och även i Dif-matchen på Hovet i lördags.
Brynäs var även i 2-1-ledning sju minuter in på mellanperioden - men sedan svängde matchbilden helt efter Niklas Sundströms tennismål som gav 2-2. Ett mål som var precis innanför mållinjen, vilket även videogranskningen visade.

med matchbilden - men vad?
Jo, Brynäsarna tog nästan helt slut, orkade inte och hade helt enkelt inte krafterna att vända tillbaka när Modo via sitt andra power playmål - och detta Modo som tidigare varit så uselt i just numerärt överläge fick nu till det - gick fram till 3-2-ledning.
Det var nyuttagne landslagsbacken Victor Hedman som satte 3-2-pucken, prickade in sitt femte mål för säsongen och för tredje gången ett direkt matchavgörande mål.
Precis som det var när Modo senast gästade Läkerolen den 15 januari, 2-1 efter suddenavgörande av just back-Hedman.
Då störtade han fram på vänsterkanten och pricksköt förbi JVM-kompisen Jacob Markström.
Den här gången kom han störtande in i anfallszon på högersidan (då Dixon satt utvisad efter en knätackling mot just Modobacken bara 39 sekunder före) - och tog väl vara på norrmannen Zuccarelle-Aasens fina inspel från bakom förlängda mållinjen.

som såg en aning lätt insläppt av Markström, då han stod en aning för långt inne i kassen - men då ska vi komma ihåg att Jacob trodde att norrmannen med de kvicka handledarna skulle försöka få in pucken köksvägen vid första stolpen.
Det var där som Markan täckte och hann då aldrig få ner klubban och styra ut Hedmans låga direktskott vid bortre stolpen.
Pratade med radioexpert Lars-Gunnar Jansson i andra periodpausen och båda kom vi fram till att även andra målet (Sundströms på tennis) inte heller det såg direkt otagbart ut.
Men till slut enades vi båda ändå om: "Vi har så himla höga krav på denne målvaktstalang och han kan ju omöjligt ta allting...".
Och så var det givetvis. Notera även hur himla snabbt allting går där nere på isen.
Så Markström ska på intet sätt lastas för baklängesmålen. Han gjorde sitt i övrigt och mer till.

skulle tappa matchen efter första periodens fina spel, fanns nästan inte på kartan.
Det kändes inte så. I varje fall inte från min sida. Och det verkade även på tränare-Niklas som han hade samma tankar efter 20 minuter, då han sa på presskonferensen:
- Det såg så bra ut att jag bestämt trodde på en lika fin fortsättning...
Men återigen misslyckades brynäsarna i power playspelet, både under de tre raka tvåorna som Modo drog på sig efter 2-2 - och även i fortsättningen av matchen vid spel fem mot fem.
Brynäs spelade i överläge vid fem tillfällen totalt (två utvisningar var med en man från vadera lagen) - men skapade i stort sett ingenting.
- Ja, i sista perioden tror jag inte ens vi fick fram ett enda rejält avslut, värt namnet, summerade Czarnecki, samtidigt som han erkände att han nog cochade sitt manskap allt för hårt, en chansning som helt enkelt inte gick hem.
Inte en enda spelare fick godkänt av honom (och inte av mej heller för den delen) - och han tog även själv på sig sin del av förlusten. Det hedrar honom.

såg märkbart tröga, långsamma och nästan ointresserade ut i period 1.
Ingen skridskoåkning, ingen intensitet, ingen riktig koncentration (i motsats till hemmalaget som var riktigt bra i första) - men sedan tog kanadicken och skarpskytten Jeff Ulmer tag i händelsen.
Han pricksköt sitt åttonde mål i power play förbi Markström fram till 1-1 och han fortsatte skjuta från alla håll och vinklar och som han inte bara drog igång sin egen skridskoåkning, utan även de andra rutinerade rävarna Sundström, Svartvadet och Salomonsson, för att inte säga skytte- och poängkungen Per-Åge Skröder som fullbordade med sitt 23:e mål i tom kasse i slutsekunderna.
Lägg därtill att Zuccarello-Aasen också han tände till och spelade fram till två av målen, så förstår alla hur spelskickliga Modo helt tog över kommandot.

dominerades stort av Brynäs (och skotten vanns totalt med 27-22)  - men vad hjälpte det när laget inte kan göra mål.
Samtidigt som man måste hylla Ö-vikslaget för mycket högklassigt och säkert försvarsspel, där alla de rutinerade pjäserna spelade på resultatet och bara väntade ut de uddlösa hemmaattackerna med att hela tiden vara på rätt sida om sina motståndare.
Lägg därtill att längst bak agerade även målvakten Zajkowski säkert och visade att han är den keeper som tränarparet Rindell/Andersson fortsättningsvis givetvis ska satsa på.
Jag kan omöjligt tänka mej att detta spelskickliga Modo ska missa slutspel, nu flåsande Brynäs i bakhasorna - bara två poäng efter.

Ja, nu blir det tungt, tungt...
Två nya och oerhört tunga bortamatcher i norr stundar och hur Brynäs ska få med sig några överraskningspoäng i de båda matcherna har jag svårt att se, endast 18 bortapoäng som det blivit av 66 möjliga fram till denna omgång 45.
Det kan mycket väl komma att bli fem raka förluster som radas upp inför LG Games-uppehållet.
Och går det så illa, är Brynäs säkert också utanför de åtta slutspelsplatserna för första gången i vinter.
Sedan följer fem hemmamatcher av de åtta som är kvar.
Slutspel? Kan kanske gå, hoppas kan fansen alltid göra - men väl mest troligt en slutlig nionde, tionde plats. Fast då krävs allt mer ökade krafter än vad som visades mot Modo.
I annat fall väntar med all säkerhet ett nytt kvalseriehelvete i vår.

Mer läsning

Annons