Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blomstrar det för stadens museer

/
  • När kommunen hellre ville satsa på Järnvägsmuseet passade inte Joe Hill-gården in i kalkylen och förlorade sitt bidrag. Föreningen Syndikalisterna, som driver museet, gör det helt ideellt. I augusti firar gården som överlevt både nazistiska pyromandåd och indragna kommunbidrag 40 år.
  • Mikael Hjort är platsansvarig på Joe Hill-gården och positiv över besöksstatistiken och det nya ideella arbetslaget som driver ­museet. Besökare kommer hit från bland annat USA, Tysklandoch Holland för att förkovra sig i proletärhistoria.

Sommaren är en utmärkt tid för Sveriges museer. 47 procent av samtliga ­museibesök i Sverige sker ­under perioden maj till ­augusti enligt en beräkning från Riksförbundet Sveriges Museer.

Gävle har flera nationellt välkända museer och även de märker av det ökade trycket från besökarna just nu.

Annons

Efter strul med indraget kommunbidrag och sparsmakade öppettider har Joe Hill-gården fått en riktig nytändning. Tio personer jobbar nu helt ideellt med att driva museet om en av den svenska och amerikanska arbetarrörelsens mest kända figurer, protestsångaren Joe Hill.

Klockan 15 på tisdagen har den permanenta utställningen haft 27 besökare under dagen. Sedan nyöppningen den första juli har 309 nyfikna kollat in Joe Hills barndomshem. Den 27 augusti firar gården 40-årsjubileum.

Under sommaren håller gården öppet tisdag till söndag klockan 12–18.

– Det har gått riktigt bra nu under sommaren och vi siktar på att hålla ställningarna och ha öppet när vi lovat det, säger Mikael Hjort, platsansvarig.

På besök från Göteborg är Agneta och Mikael från Göteborg för att hälsa på dottern Frida som bor i Gävle. De var utanför gården förra året men då var det stängt.

– Joe Hills liv är spännande och något som alla borde känna till. Arbetarrörelsens historia bör ingå i skolans grundutbildning precis som att man lär sig skriva, räkna och läsa. Men i dagens samhälle är det individen som gäller, satsa på dig själv, bli popstjärna i TV. Välfärden raseras. Joe Hill är en del i kampen mot detta, säger Mikael.

Familjen har också flanerat runt i Gävle och slagits av alla fina skulpturer och grönska.

På Länsmuseet förvånades de över att Gävle var den största hamnstaden i Sverige på 1800-talet och inte Göteborg.

– Gävleborna får skärpa sig. Ni vet inte om allt bra ni har! utbrister Mikael.

De andra museerna i Gävle har även de en god tillströmning. Mest markant ökning står Fängelsemuseet för. Från midsommar till nu har de ökat sina besöksantal med 50 procent jämfört med samma tid förra sommaren. I år har de haft 5 000 besökare sammanlagt. En total ökning på 25 procent mot januari till juli 2010.

– Vår sammanlagda årsbudget är ungefär likvärdig med Järnvägsmuseets marknadsföringspott varje år. Men vi märker ett rejält uppsving som är unikt för hela museibranschen i Sverige. Speciellt sen kommunen började satsa på oss, säger museichef Katarina Kallings.

Järnvägsmuseet hade 600 gäster i tisdags och har flest gäster i juli månad.

– Allt har med vädret att göra. Regniga dagar kommer det jättemycket folk till oss. Men när de tröttnat på solen verkar det också som om de kommer, säger Peter Iller på Järnvägsmuseet.

Länsmuseet hade 19 379 besökare under första halvåret. En ökning med tusen besökare jämfört med samma period 2010.

– Gunnar Cyrén-utställningen har gett oss massa besökare. Till hans vernissage den 28 maj kom 550 personer. En genomsnittlig sommardag har vi 130 besökare varje dag, säger Elzbieta Högfors, museivärd på Länsmuseet.

Annons