Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar den världsunika elvägen mellan Sandviken och Storvik byggas

Nu börjar elvägen på E16 mellan Sandviken och Storvik att byggas. Till våren ska vägen vara klar.

Kontaktledningar sätts nu upp över den innersta filen på vägen. I april-maj kommer elvägen att kunna tas i bruk.

– Först lägger vi fundamentet, sedan i vår när snön försvunnit sätter vi upp själva ledningarna, säger Magnus Ernström, projektansvarig på Region Gävleborg.

Läs mer: E16 blir elväg

Trafiken mellan Sandviken och Storvik påverkas under själva byggarbetet. Första omgången är klar senast 18 december och nästa omgång kommer att ta några veckor under våren.

– Det blir som vid ett vanligt vägarbete ungefär, bitvis leds trafiken om till den andra filen, men det är bara en kort sträcka som flyttas vartefter, säger Magnus Ernström.

Poängen med elvägen är att den ska trafikeras av en specialanpassad tung trafik som ska kunna göra miljövänligare transporter.

– Det är som en spårvagnsväg kan man säga, den första jag känner till som har byggs ut på landsväg. Den ska trafikeras av standardlastbilar som har strömavtagare fästa bakom hytten så att de kan få el från kontaktledningarna, säger Magnus Ernström.

Läs mer: Gävle ligger bra till för elväg

Den två kilometer långa sträckan mellan Sandviken och Storvik är en demonstrationsstrecka, där efter är planen att en elväg ska byggas från Gävle till Borlänge med en avstickare till Avesta.

– Vi börjar med att se vad det här ger. När vägen är klar är den först på allmän väg i Europa. En motsvarande anläggning byggs just nu i Los Angeles i USA, säger Magnus Ernström.

Staten har skjutit till 77 miljoner kronor till projektet. De resterande 40 miljonerna har storbolagen Siemens och Scania investerat i samarbete med bland annat Sandvik, SSAB, Boliden, Outokumpu, Ovako, Stora Enso och flera andra företag från regionen. Region Gävleborg samordnar projektet.

Om hela sträckan mellan Gävle till Borlänge fick en elväg skulle det kosta omkring 1,2 miljarder kronor.

Så här kommer det att se ut på E16 (länk till Youtube-klipp).