Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar jakten på jobb

Elinor Alm, 22, är en av 460 som sades upp från Sandvik i förra veckan. I går samlades hon och många av de andra till en gemensam träff på LOK-center i Sandviken för information om vad som kommer att hända.
– Många är bittra och ledsna, säger hon.

Det råder en febril aktivitet på LOK-center på andra våningen i Folkets hus i dagarna två. I går förmiddag samlades där ett 100-tal av de kollektivanställda som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist från Sandvik Materials Technology. På eftermiddagen samlades lika många till, och i dag fortsätter ruljansen.

De uppsagda är kallade i omgångar för att träffa sina respektive jobbcoacher från den privata arbetsförmedlingen KFG. KFG håller även en gemensam information om hur det så kallade anställningsprogrammet – vägen tillbaka till jobb – ser ut.

– Vi kommer att börja med en individuell kartläggning där vi plockar fram formell kompetens och andra områden som man kan vara bra på, som ansvar och ledarskap. Vi hjälper till att paketera allt så snyggt som möjligt, säger Erik Jaxgård, projektledare från KFG.

Under fortsatta träffar kommer information att ges om allt från hur man klarar ekonomin som arbetslös till hur det går till att starta eget och hur läget ser ut på arbetsmarknaden.

– Vi bedömer ändå att det finns goda chanser att få jobb. Det kan låta naivt, men det gäller att hålla sig framme. För en del handlar det kanske om att höja kompetensen genom utbildning, säger Erik Jaxgård.

Endast 20–30 procent av alla lediga jobb syns i statistiken, enligt honom.

– Särskilt i en lågkonjunktur är det många arbetsgivare som drar sig för att annonsera ut jobben offentligt eftersom det blir så många sökande. Vi har avsatt en resurs som jobbar aktivt för att hitta de jobben, sedan måste naturligtvis individen själv också ta ett ansvar, säger Erik Jaxgård.

Elinor Alm jobbar som operatör på västra verket på Sandvik sedan två och ett halvt år tillbaka. I förra veckan fick hon veta att hon är uppsagd.

– Det kom ganska väntat och känns förstås jättetråkigt, men jag hade ändå tänkt plugga till hösten. Jag har sökt till KTH i Stockholm. Om jag inte kommer in så sticker jag utomlands och letar jobb, säger hon.

Elinor Alm tycker att det stöd som de uppsagda kommer att få verkar bra.

– Alla kanske inte kan få hjälp på en gång, men om folk är öppna och flexibla så löser det sig nog, säger hon.

Industriprästen Ulf Claesson fanns i går på plats i Folkets hus. Han delar sin tid mellan Sandvik och Svenska kyrkans församling i Sandviken.

– Alla passerar LOK-center de här dagarna, det är en given chans att träffa folk och fånga upp stämningar. Dels finns de yngre som snart går vidare till något annat, dels finns det de som trodde att de skulle få jobba kvar. För dem kan det vara ett enormt trauma. För min del handlar det om att finnas till hands och försöka inspirera, säger han.

”Dels finns de yngre som snart går vidare till något annat, dels finns det de som trodde att de skulle få jobba kvar. För dem kan det vara ett enormt trauma.”

Ulf Claesson

industripräst