Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar konstsommaren

I helgen öppnar två sommarklassiker. Kontutställningen i Mackmys brukspark och i Tallbo utgör starten för den sköna sommarkonstsäsongen.

Det står en varningsskylt vid Anna Nyberg Pudelzons "Konserverad sommarvila – relax on a tin" i Bruksparken i Mackmyra: Man får inte vidröra konstverket. Inte av nåt slags högtidlig vördnad, utan för att det är gjort av utplattade, sammantråcklade konservburkar med vassa kanter och i sig är så tungt att det förmodligen skulle rasa ned om man försökte ligga i det.

– Jag försökte spänna upp den mellan stafflier i ateljén för att testa, men den rasade i golvet, förklarar Anna Nyberg Pudelzon.

Hennes glänsande, hårda hängmatta är ett av konstverken som visas i sommarutställningen i parken, en utställning som konstnären Kiki Larsson satt samman för fjärde året i rad. På söndag är det invigning i Mackmyra och redan på lördagen öppnar sommarens första utställning i Ecke Hedbergs konstnärshem i Tallbo och därmed är sommarkonstutställningssäsongen i gång.

Och det är lite annat än det "vanliga". Gallerierna är inte de traditionella – ofta ställs konsten ut i vackra sommaridyller som på vintern är igenbommade. Tallbo håller bara öppet just under sommaren (och hinner med ytterligare två utställningsperioder efter denna) och kombinerar konsten med konserter. På invigningen spelar till exempel Järbo spelmän. I Forsbacka bruk öppnar om några veckor sommarens utställning med bland andra Johan Nora och Johan Åström i de gamla industrilokalerna (en utställning som också är kurerad av Kiki Larsson) och i Mackmyra är det alltså själva parken som är galleriet.

Temat för den utställningen är i år "Vila" och nog bjuder parkens lugna lummighet in till just vila.

– Det står ju också bänkar som man kan sitta på överallt, säger Kiki Larsson som bestämde temat och sedan började leta konstnärer som ville delta.

Anna Nyberg Pudelzon fick gehör för sin plåtiga hängmatta och valde sedan stället där den hänger, precis vid vattnet med utsikt (om man nu kunde ligga i den) över brukets ekonomibyggnader på andra sidan.

I parken blir det ju också så att konsten verkligen pratar med omgivningen. Antingen genom att nästa bli en del av dem, som Lars Wreidings träslanekonstruktion "Kokong", som ska få hänga i sitt träd tills den försvinner av sig självt, eller Berit Norrbelius Lindbergs "Metamorfos" som hänger som en organisk boll från en trädgren. Eller genom att fullständigt kontrastera, som Pia Elfsbergs aluminiumskapelse "Out", lika exotiskt som ett rymdskepp eller Pelle Engmans läskiga "Vilande torso", en skyltdockekropp på spikar.

I Tallbo ställer Linda Lasson, Bo Lundaahl och Silvia Moscoso ut.

– Jag jobbar mycket med udda matrial i mina broderier. I den här utställningen har jag bland annat jobbat med armeringsduk, ett getingbo och innerslang från en fotboll, säger Lisa Lasson

Publiken är också delvis en annan, det behöver inte ar konstintresset som styrt besökaren till utställningen. Man kanske bara vill ha picknick nånstans. Och hamnar mitt i en konstutställning.

Och det är just det som är det härliga med sommarsäsongens konst.

Fotnot: Se fler bilder på gd.se.