Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får de anställda stöd

SANDVIKENDet finns stort fog för personalkritiken vid Ängsbackens äldreboende i Sandviken. Något måste göras för att förbättra situationen. Det är i sammanfattning vad Ulla Ehrenflod, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Mas, i Sandviken säger i en rapport.

Annons
Hon pekar också på en rad andra brister vid äldreboendet, brister som på sikt kan innebära risker.
Gefle Dagblad har flera gånger skrivit om situationen på Ängsbacken, senast för en dryg månad sedan. Då hade personalen vid äldreboendet skickat ett desperat brev till kommunalrådet Stefan Hedin. "Vi orkar inte längre", var budskapet från de anställda som krävde mer bemanning. Personalen vittnade om hur de äldre ibland kunde få ligga så länge som 18 timmar i sina sängar, främst på helgerna. Det påståendet dementerades dock av kommunalrådet Stefan Hedin.
Personalens nödrop gjorde att Ulla Ehrenflod fick uppdraget att undersöka om situationen på Ängsbacken skulle kunna få några medicinska konsekvenser för de äldre.
Nu har hon lämnat sin rapport och i den bekräftas bilden av att pensionärerna får ligga alltför många timmar i följd i sina sängar.
Ulla Ehrenflod har intervjuat 23 av de 26 anställda vårdbiträdena samt sjuksköterskorna.

Två personer på helgerna
Vid intervjuerna har det framkommit att man börjar lägga de äldre mellan klockan sex och halv sju på vardagskvällarna. I några enstaka fall redan vid halv sex. I vissa fall beror det på att de gamla inte orkar vara uppe längre än så.
På vardagarna kommer den sista pensionären upp mellan halv tio och tio på morgonen. Någon gång så sent som halv tolv.
På helgerna tjänstgör bara två personer. De sista pensionärerna är uppe mellan halv elva och halv tolv, vid något enstaka tillfälle klockan tolv.
Ulla Ehrenflod tycker att det finns fog för personalens kritik.
- Ja, det tycker jag. Men jag vill också påpeka att personalen gör ett mycket bra jobb.
Verksamheten vid Ängsbacken måste ses över eftersom bristerna på sikt kan få medicinska konsekvenser. Hon lyfter fram ett antal punkter. De pensionärer som läggs tidigt på kvällen och kommer upp sent på morgonen riskerar att få för lång nattfasta som enligt rekommendationer inte ska vara längre än tio, elva timmar. Den gränsen överskrids rejält på Ängsbacken för vissa av de äldre.
Av intervjuerna med personalen framgår att det inte finns några direktiv eller rutiner kring extra personal och vak i samband med vård i livets slut. Enligt Ulla Ehrenflod är det ett måste att extrapersonal tas fram i sådana sammanhang om det behövs.
- Ingen människa ska behöva dö ensam, säger hon.

Mer resurser?
En del våningar i äldreboendet lämnas i bland obemannade längre eller kortare stunder.
- Det är helt oacceptabelt. Schemat får inte göra så att att personalen måste lämna en våning för att gå till en annan.
Ulla Ehrenflod uppmanar i sin rapport politikerna att se över verksamheten vid Ängsbacken.
- De måste ta upp det här och fundera på hur problemen ska lösas. Det kan kanske handla om en omstrukturering men det kan också handla om att skjuta till mer resurser. Allt jag kan göra är att peka på vad som måste åtgärdas, säger Ulla Ehrenflod.

KARIN BERGKVIST