Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får det vara nog! Inga kontanter – inga kunder

Hur är tanken att dessa medborgare ska kunna sköta sin vardag när de inte längre får använda våra nya sedlar och mynt? Eller är denna stora del av befolkningen totalt ointressant för banker och affärer? skriver Anita Walther och Åke Söderman, PRO Gävleborg.

I Sverige som i hela världen finns ett officiellt betalningsmedel, kontanter. Vi har till och med nyligen infört nya sedlar och mynt men tydligen ska vi inte använda dem längre! Det pågår en stark trend av att såväl banker som butiker säger att man inte längre vill ta emot eller betala ut kontanter. Senast i vårt län har Ikea i Valbo och Åhléns i Gävle beslutat att inte längre ta emot kontanter.

Tanken är naturligtvis att underlätta hantering. Men för vem, kunden eller den som säljer en vara eller en tjänst?

Vi vet att cirka en miljon av Sveriges invånare inte har tillgång till eller använder Internet för att utföra sina köp/betalningar men utöver det gäller också att en stor del av befolkningen har stora problem med att klara av att hantera betalkort. Detta gäller inte minst den äldre delen av befolkning där 25 procent är +65 år och andelen +80 ökar snabbt.

Utöver äldre medborgare har vi också andra grupper som endera inte kan få betalkort (nyanlända med flera) eller inte klarar av att hantera sådana.

Hur är tanken att dessa medborgare ska kunna sköta sin vardag när de inte längre får använda våra nya sedlar och mynt? Eller är denna stora del av befolkningen totalt ointressant för banker och affärer?

Som intresseorganisation för 350 000 av Sveriges pensionärer, varav cirka 18 000 i Gävleborgs län, vill vi kraftigt protestera mot trenden av att inte längre få använda kontanter. Vi tänker inte låta detta bara fortsätta att hända utan protester.

Vi kommer att uppmana våra medlemmar att på alla upptänkliga sätt protestera mot att kapitalintressena gör allt för att försvåra våra liv.

Vår slogan blir ”Inga kontanter – inga kunder” och vi ska låta det synas och märkas i många sammanhang. Det får vara nog nu, våra röster måste också bli lyssnade till!

PRO Gävleborg

Anita Walther, ordförande

Åke Söderman, adjungerad till styrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel