Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får fullmäktige mer att säga till om

SANDVIKENDen ekonomiska makten för de politiska nämnderna i Sandviken ska begränsas.

Annons
I stället ska kommunfullmäktige få mer att säga till om.
Efter årsskiftet får Sandviken en ny nämnd- och förvaltningsorganisation. Sju nya nämnder bildas och kommundelsnämnderna försvinner. Nytt i organisationen är också att kommunstyrelsen får mindre makt och att de nya nämnderna ska besluta om sin egen ekonomi.
I tisdags tog kommunstyrelsen beslut om reglementen för nämnderna i den nya organisationen. Beslut som togs innebär att nämndernas självbestämmande vad gäller ekonomin begränsas.
Nämnderna kommer att få ramar för olika verksamhetsområden. Inom dessa budgetramar ska nämnderna besluta. Men om till exempel kunskapsnämnden vill flytta pengar från ramen för grundskolan till gymnasieskolan måste det beslutet tas av kommunfullmäktige.
Enligt kommunalrådet Stefan Hedin är orsaken främst att stärka kommunfullmäktiges roll - en målsättning som också finns med i den nya organisationen.
För att ytterligare stärka kommunfullmäktiges roll ska fler ärenden avgöras i den instansen. Dessutom kommer man under den kommande mandatperioden att anordna så kallade förberedande debatter i olika ärenden - innan kommunfullmäktigesammanträdena.
Detta för att viktiga ärenden ska kunna debatteras ordentligt.
- Men det går inte att med ett enkelt penndrag göra kommunfullmäktige mer betydelsefullt. Det handlar också om hur kommunfullmäktige agerar, säger Stefan Hedin.
KARIN BERGKVIST