Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Storsjön signalkräftor

SANDVIKEN
Nu är det klart att 5 000 signalkräftor ska sättas ut i Storsjön. Men var, när och hur blir en hemlighet.

Annons
- Vi är lite ängsliga för tjuvfiske av kräftorna, säger Roland Zetterholm, ordförande för Storsjöns fiskevårdsområde. Vi har haft en stämma där medlemmar från alla 22 skifteslagen var med och fick säga sitt.

Enhällig stämma
Stämman var enhällig och det ska arbetas efter samma regler som gällde för kräftfiske i Storsjön när den ansågs som en av Sveriges förnämsta. Stämman bestämde också att det ska vara fiskeförbud på kräftor den första tiden.
Storsjön är ett komplicerat fiskevårdsområde med sina 22 skifteslag och 600 del- och markägare. Ytan är ungefär 72 kvadratkilometer.
- Så visst är det många viljor som måste enas och det har vi lyckats med under årens lopp, säger också Roland Zetterholm. Nu kan vi inte enbart kasta oss över det nya kräftprojektet. Vi har också ålprojektet att tänka på.
Det var i början av juli 1999 som 61 000 ålyngel planterades ut på olika ställen i Storsjön.
Vid provfiskningar har ålar tagits upp, men det är lite för tidigt att säga om försöket slagit väl ut.
- Vi vet att de ålyngel som planterades ut i sjön Ottnaren nu har blivit tillräckligt stora för att kunna ätas, säger Zetterholm. Men de ynglen lades i några år tidigare än de som kom i Storsjön.

Gösen nummer ett
Annars är Storsjön i dag mest känd för att vara en fantastisk gössjö. Just gösfisket anses stå högst i kurs av alla de som brukar fiska eller lägga nät i sjön.
- Visst är gösen nummer ett, erkänner också Roland Zetterholm. Sedan kommer kräftorna och på tredje plats ålen.
- Men vi får heller inte glömma bort gäddfisket. Det är också stort och varje år är det alltid flera som får upp storgäddor.
Hur det blir med kräftorna i framtiden är för tidigt att säga.
- Men förhoppningsvis slår det väl ut, menar Zetterholm. Storsjön är näringsrik och har tidigare gett många kräftor. Så vi är optimistiska.
JÖRGEN LARSSON