Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Vikingaskolan kameror

Anlagda bränder, falska brandlarm och krossade rutor för 50 000 kronor per år.
Till slut fick de ansvariga på Vikingaskolan i Bomhus nog. Nu sätts sju övervakningskameror upp.

Två skolor i Gävle har tillstånd att använda sig av kameraövervakning. Källmursskolan har haft kameror en längre tid och nu har Vikingaskolan fått samma tillstånd. Bägge skolorna ligger i Bomhus.

Men enligt Johan Rasmussen, skolområdeschefen där, är inte Bomhus stökigare än andra områden i kommunen.

– Glaskross förekommer också på andra skolor i Gävle. Vi försöker hitta lösningar för att få bukt med problemet. Kamerorna har en förebyggande effekt. Övervakningen på Källmursskolan har fallit väl ut. Nu tittar vi på Lillhagsskolan också.

Det var i maj som länsstyrelsen gav Vikingaskolan tillstånd att sätta upp sju kameror.

Kamerorna aktiveras vid rörelser och får bara filma efter skoltid samt under helger och lov.

I beslutet står att detektorer som larmar räddningstjänsten saboterats vid minst 25 tillfällen och gjort att brandbilar ryckt ut i onödan till skolan. Flera bränder har anlagts och en gång brann ett förråd ner till grunden. Rutor och väggar har utsatts för klotter och varje år krossas glas för uppåt 50 000 kronor.

Skadegörelsen har gått så långt att polisen vid tre tillfällen bevakat skolan med kameror när det funnits risk för brottslighet ”som innebar fara för liv och hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom.”

Marko Friman är rektor på skolan och bekräftar att skolan haft och har stora problem med skadegörelse.

– Men det är lugnare nu än förut. Vi vill ha kameror för att barnen ska känna sig trygga och inte behöva vara rädda att skära sig på splitter från krossade fönster, säger han.