Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu förbereds vindkraften

Projekt Finngrunden har tagit ett steg framåt. Nu har nämligen vindmätningarna börjat i Södra Bottenhavet, endast 40 kilometer utanför Gävles kust där Sveriges största vindkraftspark planeras. Förra veckan installerades en 50 meter hög mätmast, på den fyr där mätningarna kommer att pågå.

Det är wpd, en av Europas ledande vindkraftsaktörer, som sedan 2003 jobbar med projektet Finngrunden. Nu har projektet kommit ett steg närmare verklighet i och med att vindmätningarna börjat på Västra och Östra banken i södra Bottenhavet.

Vindkraftsparken är helt havsbaserad. Inget land finns alltså i närheten. Man planerar omkring 300 vindkraftverk som beräknas vara i drift år 2014.

– Det här ligger oss mycket varmt om hjärtat, och helt i linje med den omställning till förnyelsebar energi som vi jobbar för, säger projektledare Henrik Sjöström.

För att få hjälp med att planera och förbereda vindkraftsparken kommer man under två år att samla in data på vindstyrka, vindriktning och eventuella variationer av dessa under året. Mätningarna förväntas ge svar på hur turbulens och vindhastighet påverkar den förväntade produktionen från vindkraftverken, samt vilka påfrestningar och slitage maskinerna utsätts för. När mätningarna är klara återstår enbart ett tillstånd från miljödomstolen innan bygget kan påbörjas. Projektledare Henrik Sjöström ser mycket positivt på det hela.

– Vindkraft är ett av framtidens sätt att utvinna energi. Det behövs många olika sätt att få energi på, men vindkraft är ett av de sätt som vi tror på, säger Henrik Sjöström.

Ännu finns inte särskilt många sådana här parker i Sverige. I synnerhet inte av denna stora storlek. Som det ser ut nu kommer parken nämligen att bli den största i Sverige av sitt slag.

– Förhoppningen är att den kommer att kunna ge oss el till 1.1 miljoner hushåll, säger Henrik Sjöström.

Det skulle innebära att man lyckas uppfylla det mål som man satt utifrån genomförda beräkningar.

Inom projekteringsområdet finns det möjlighet att bygga en vindkraftspark med en samlad effekt på upp till 1 500 MW. Den uppskattade årliga produktionen förväntas bli upp till 5,5 TWh, eller 5500 miljoner kWh.