Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu gäller det Malena

För andra året i följd blir det en hård kamp mellan de fem nordiska länderna i finalen av schlager-EM. Norges Alexander Rybak ligger i förstaspår, men om det är något schlagerhistorien har lärt oss är det att favoriter har fallit förr.

– Det är jättekul att det går så bra för Norden, säger Malena Ernman.

Nu är det äntligen dags för final i schlager-EM. De stora överraskningarna lyser med sin frånvaro – nästan samtliga favoriter har gått vidare från semifinal. Norge, Ukraina, Grekland och Azerbajdzjan nämns oftast som potentiella vinnare, med Bosnien & Herçegovina och möjligen Estland som utmanare.

Men Sveriges Malena Ernman, med startnummer fyra i finalen, tänker inte ge sig utan en rejäl fajt. På fredagseftermiddagen genrepade hon.

– Det gick nästan lite för bra, det var väldigt kul på scenen. Det är ett väldigt bra startnummer vi har fått också, med tre lugna låtar före. Det hade man ju inte trott, att min opera skulle ses som en explosion när den kommer!

– Men jag ska glänsa ännu mer i finalen. Jag tror man kommer långt genom att vara glad, spontan och trevlig.

Hon tycker att utgången i finalen är svårtippad.

– Det är väldigt olika bidrag som gått vidare, men jag tror att Turkiet, Norge, Armenien och kanske även Israel kan gå långt. Bosnien-Hercegovina också. Det kan egentligen gå hur som helst.

Några förändringar i sista minuten tänker hon inte göra. Det har framförts kritik om att ljudet på sången i ”La Voix” är lägre i Moskva än under Melodifestivalen, men det är inte så mycket hon kan göra åt det, säger hon.

– Det enda jag skulle kunna göra för att höras mer är att sjunga med mikrofonen inne i munnen, säger Malena Ernman.

Med bara en tävlingsdag kvar i Moskva säger Malena Ernman att hela schlageräventyret slagit alla hennes förväntningar.

– Absolut. Vi är ju i final. Jag är väldigt nöjd med hur det har blivit.

Den andre svensken i finalen, Arash som tävlar för Azerbajdzjan med låten ”Always”, går som nummer elva.

– Vi är så klart nervösa och spända. Men mitt och Aysels samarbete är något speciellt. Som duo klarar vi vad som helst, säger Arash.

– Vårt mål har alltid varit detsamma – vi ska vinna, fyller hans duettpartner Aysel i.

Strax efter midnatt på lördag kväll vet vi om hon får rätt.

Finalen i schlager-EM sänds i SVT 1 med start 21.00. Shirley Clamp och Edward af Sillén kommenterar sändningen från Moskvas Olympiahall.