Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har de varit gifta i 50 år

Att fira dubbelbröllop och guldbröllop är nog inte det vanligaste nu för tiden. Men det är precis vad Henrietta och Leif Andersson och Sonia och Sören Eriksson gör i dag. Dessutom umgås de flitigt ännu och har gjort sedan unga år.

- Ja, det är ju lite det som är grejen med den här dagen, säger Leif, att vi fortfarande umgås alla fyra och att vi fortfarande är gifta.

Det började redan som barn, Leif och Sören har umgåtts sedan skoltiden och Sonia och Henrietta är kompisar sedan tiden på Brynäs. Sen har förstås intresset för bilar varit avgörande.

- Jag är äldst, så jag hade körkort först, berättar Henrietta.

Det var fyra bilar som 1960 skulle till en festplats i Hälsingland och de fattades en chaufför. Henrietta ställde upp och så träffades de fyra.

- Och på den vägen är det, skrattar Sören.

Raggarbilarna och sedan veteranbilarna har hela tiden gått som en röd tråd i deras liv. Numera äger Sonia och Sören en Chevrolet -26 och en Chevrolet Bel Air-57, och Henrietta och Leif har en Chevrolet -31, Chevrolet Impala -60 och en Oldsmobil -48.

- Oldsmobil var ju den bilen som tog oss till Hälsingland när vi träffades och den Sören och jag ägde tillsammans, säger Leif, och förra sommaren fick vi möjlighet att förvärva en likadan Oldsmobile som allt började med. Mycket nostalgi blev det.

Sören och Sonia fick sedan en lägenhet och de kände att det var dags att gifta sig.

- Jag var lite gammaldags och tyckte man skulle vara gift innan man flyttade ihop, säger Sonia, så vi lurade med oss Henrietta och Leif som redan bott ihop i två år.

De bestämde sig för att gifta sig på annan ort och tog med sig sina föräldrar, Henriettas syster med familj, där även brudnäbben Gunilla ingick, och drog till Ekshärad. Vigseln ägde rum i Ekshärads kyrka och middag och boende hölls på Hotell Wermlandia.

- Jag har kvittot kvar, visar Henrietta, hela kalaset slutade på 1925 kronor. Då var det rum med pension i tre nätter för tolv personer och telefonsamtal. Helt galet billigt om man ser med dagens ögon.

Allting arrangerades av hotellet och de åkte häst och vagn till kyrkan. Det var en ganska stor händelse på den lilla orten, så det kom massor av folk för att titta när de åkte genom samhället.

Under alla år har de fortsatt med sina intressen för bilar och besökt en mängd veteranbilsrallyn runt om i landet. Damerna har även varit på egna Damrallyn, ofta med tidsenlig klädsel. Tidigare hade Sören en Volvo veteranbuss 1930. 1995 var de fyra par som åkte i den till England och deltog i ett rally mellan London och Brighton. Då var de tidsenligt klädda och fick tredje pris för klädseln.

De har varit med och anordnat veteranbilsrallyn även i Gävle, det första 1984 och sedan 1989.

- Det har minskat med den sortens rallyn, säger de, det är lite synd. Numera är det i stället cruising och andra bilträffar, där man också kan se fina bilar. Men då är det sällan med några riktiga veteranbilar, mest bilar från 50-talet och framåt.

Bilintresset har tyvärr inte gått vidare i någon av familjerna. Så hur det blir med de fina bilarna när de inte orkar hålla på längre återstår att se.

Men först ska de i alla fall fira sin guldbröllopsdag med en dagsresa till Åland. Senare blir det middag med respektive familj.

- Det är lite svårt att få ihop det med alla barn och barnbarn, så det får bli familjevis i stället.

Men att de kommer att fortsätta att umgås finns inga tvivel om.

- Helt klart, vi träffas så ofta vi kan, även om det blir mest under sommaren numera, säger de. Dessutom har vi så många minnen, så det känns bra att kunna prata om allt roligt vi varit med om och minnas tillsammans.