Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Gävle gått förbi Sundsvall

(UPPDATERAD 13:10) Sundsvall har länge velat kalla sig ”Norrlands huvudstad”. Men nu har medelpadingarna passerats folkmässigt – av Gävle.

– Det känns roligt att så många vill bo här, säger kommunalrådet Marita Engström (V).

I förra mätningen saknades bara åtta personer för Gävle. 

Nu har det hänt.

I Statistiska centralbyråns senaste mätning har Gävle gått om Sundsvall befolkningsmässigt – och tronskiftet är ett faktum.

– ¬Detta trots att vi har ganska hög arbetslöshet. Folk ser fördelarna med en lagom stor stad. Nu gäller det att vara på tårna och bygga bostäder, säger Marita Engström (V).

Umeå är fortfarande ohotad Norrlandsetta med sina 118 258 invånare. Gävle har 97 094 och Sundsvall 96 943.

Kommunalrådet Jörgen Berglund (M) i – den före detta tvåan – Sundsvall gratulerar.

– Det är väl roligt för Gävle, säger han till st.nu.

Detta är på sätt och vis en historisk omåkning. Enligt Statistiska centralbyrås mätningar har Gävle aldrig varit större än Sundsvall i modern tid. Det vill säga sedan de årliga mätningarna på kommunnivå infördes år 1968.

Läser man i de gamla statistiska årsböckerna framkommer det dock att Gävle var större än Sundsvall på 1800-talet och i början av 1900-talet. Men det var innan kommunbegreppet fanns.

Gävlekändisen Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson är inte överraskad över kommunens storhet.
– Jag är ofta runt och jobbar i Norrland. Och jag har länge tyckt att Gävle upplevts som större än de andra städerna, säger han.

När Lars-Åke Wilhelmsson är ute i landet och jobbar försöker han alltid sätta Gävle på kartan.
Det finns dock utmaningar med befolkningstillväxten.

– Det viktiga är att alla som bor här får jobb. Men de bygger säkert någon ny arena snart och då blir det väl arbetstillfällen, säger Lars-Åke Wilhelmsson.