Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Johan Falk fått en komiker som chef!

Den före detta fältjägaren gör rollen som ledare för polisens specialstyrka.

Det är den första av sex nya filmer om Johan Falk. I ”Gruppen för särskilda insatser” har Falk flyttat hem till Göteborg från Haag, där han arbetat för Europol i fem års tid.

– Johan är ingen byråkrat. Han har haft det bra men längtar tillbaka till fältet, säger Jakob Eklund, som spelar den erfarne polisen för fjärde gången. Det som har förändrats mest är inte han, utan det är Göteborg och den polismyndighet som han en gång arbetade vid. Man har tagit Johan Falks sätt att arbeta och gjort system av det i den här specialstyrkan. Det är ett moraliskt dilemma för honom.

Göteborg har i filmen förvandlats till en krigszon där en okänd grupp kriminella livnär sig på våldsamma värdetransportrån. Regissören Anders Nilsson har inspirerats av verkligheten i samma stad, där polisen tvingas kämpa mot gängkrig och organiserad brottslighet.

– Hur gör de som griper Sveriges farligaste busar? Det har jag inte sett tidigare i någon film och det var det jag tyckte var intressant, säger Anders Nilsson.

Filmteamet har haft hjälp av både poliser och kriminella vid arbetet med manuset, på inspelningarna och vid klippningen av filmen. Allt för att få filmens handling så verklighetstrogen som möjligt.

– De kriminella säger att de kan prata om vad som helst med oss som gör film, eftersom det inte återges ordagrant, säger Anders Nilsson.

Johan Falk blir en del av specialenheten GSI, Gruppen för särskilda insatser. Truppen leds av den hårdföre Patrik, spelad av Mikael Tornving som gör sin första huvudroll i en långfilm.

– Micke vågar knappt gå på premiären och är rädd för att folk ska skratta åt honom, men jag tror definitivt inte att folk kommer göra det, säger Jakob Eklund.

Mikael Tornving tycker själv att han har haft en väldigt stor nytta av sin roll som reservofficer vid Jämtlands fältjägarregemente inför rollen som polis.

– Jag har lagt min karaktär Patrik ganska nära mitt militära jag. Den ledarskapssituation som Patrik tvingas hantera har jag haft tidigare. Plus att vapenhantering är något jag har i ryggmärgen, säger han.

Att gå från ”Parlamentet” till en av huvudrollerna i en långfilm var inte det lättaste, den kända komikern erkänner att han är nervös inför premiären.

– Det var jävligt skönt att jag var tvungen att provfilma ordentligt för att få rollen. Om jag hade misstänkt att det här var något slags kommersiellt strategiskt val för att nå en viss målgrupp så hade jag tackat nej. Det hade känts taskigt mot de andra skådespelarna att glida in på någon komikerkvot, säger Mikael Tornving.

Samtidigt tycker han inte att det är konstigare att spela polis än att spela reseledare i ”Playa del Sol”.

– Det är ju en lek. Det var konstigare 1983 när jag på fredagen slutade som undersköterskeelev på kvinnokliniken och på måndagen jobbade som officer på Jämtlands fältjägarregemente. Det var ett större hopp mentalt. Det gick från ”Hur känns det nu när din livmoder är bortopererad” till ”För helvete, gruppera kulsprutan där borta!”. (TT Spektra)