Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan barnen simma lugnt

HEDESUNDA
Simlärarna Christer Engvall och Kristina Larsson befinner sig på djupt vatten i utanför Sandsnäsbadet i Hedesunda. Plötsligt kantrar deras gummimadrass och de håller på att drunkna.

På bryggan finns lyckligtvis Gustaf Helgesson och Anna Wedin-Jonsson som kastar sig i vattnet och simmar ut med varsin livboj. De nödställda bogseras in mot land och några ögonblick senare är de i säkerhet på bryggan.
Händelsen är en övning.
I tre veckor har cirka 30 barn gått i simskola och lärt sig handskas med vatten.
Vid sidan av själva simundervisningen de också fått en grundkurs i livräddning. Under avslutningen i går visade de upp sina kunskaper.
- En fördel med att lära sig simma i sjöar och hav är att vattnet är brunt. Man får bättre vattenvana och blir inte bortskämd med klart och tempererat vatten, säger Per-Åke Thorsell, som var speaker under uppvisningen.
För första sommaren på många år avstår kommunen från att ordna simskola.
I stället står Svenska Livräddningssällskapet, SLS, i Gävle för arrangemanget.
- Visst är det lite beklämmande att kommunen sparar på simskolorna, men här ute har det fungerat bra ändå, säger Per-Åke Thorsell.
Den enda skillnaden jämfört med tidigare är att avgiften har höjts. I fjol betalade föräldrarna 250 kronor per barn, i år kostar undervisningen 400 kronor.
- Det är ändå ett bra pris. Simskolan är en billig livförsäkring, säger Marie Kälveskog.
Hon står på stranden tillsammans med sambon Mikael Löfström och tittar på uppvisningen. Sonen David Löfström, åtta år, är en av deltagarna.
- Simskolan i Sandsnäsbadet har funnits länge. Jag har själv gått här för 32 år sedan, säger Mikael Löfström.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se