Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du hjälpa Länsmuseet

Ett museum är ju ett ställe dit man går för att titta på gamla saker eller kanske vacker konst, inte sant?

Sant.

Men allting förändras, så även museivärlden. Och på Länsmuseet Gävleborg har de för länge sedan kommit till insikt om att det knappast finns något som speglar vår moderna historia så väl som fotografier. Redan för fem år sedan började de där att registrera och digitalisera den stora negativsamling som en gång tillhört hovfotografen Carl Larssons ateljé – och under arbetets gång kom de även igång med att registrera flera andra lokala fotosamlingar.

Nyligen tog museet det stora steget att lägga ut det som hittills har lagts in i databasen på internet. Och det betyder att du, käre läsare, just nu har fri tillgång till inte mindre än 70 000 fotografier. Och fler ska det bli, det finns totalt närmare två miljoner fotografier i Länsmuseets arkiv.

Ett problem med de gamla glasplåtarna och negativen är att det ibland är lite si och så med dokumentationen. Många saknar information om namn, plats eller årtal – ibland allt på en gång – och ett av syftena med att göra samlingen tillgänglig för allmänheten är att museet hoppas få hjälp med uppgifter som saknas.

Kanske känner du igen din morfar eller något gammalt hus, kanske kan du bidra med ett årtal eller något annat. Länsmuseet tar tacksamt emot all information.

Och här är adressen till hemsidan:

www.lansmuseetgavleborg.se