Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du rösta i skolan

Inför höstens val presenteras en nyhet i Sandviken.
Bessemergymnasiet blir ny vallokal för förhandsröstning.

– Det känns bra att kunna erbjuda detta för förstagångsväljarna och skolan blir mer levande i den demokratiska processen, säger gymnasiechef Magnus Höijer.

Måndag den 6 september och onsdag den 15 september, kan man förhandsrösta på Bessemergymnasiet i Sandviken. Vallokalen blir troligen i skolans bibliotek några timmar före samt några timmar efter lunch.

– Bakgrunden är att det är rekordmånga förstagångsväljare, 450 000 i Sverige. Många av dessa går på gymnasiet och då är det bra att ha en lokal för förtidsröstning, säger Carl-Axel Pettersson, S, ordförande i kommunens valnämnd.

Han säger valnämnden ropade ”Bingo” när förslaget lades fram. Även Magnus Höijer, gymnasiechef vid Sandvikens gymnasieskola är positiv. Här finns även vuxenutbildningen.

– Jätteskoj. Nu återstår en del praktiska detaljer och hur det ska organiseras med valförrättare.

Tidigare har kommunen erbjudit förhandsröstning på äldreboenden och nu kan även allmänheten kika förbi skolan om de vill förhandsrösta.

På valdagen, söndag den 19 september, finns det 17 olika platser i Sandvikens kommun som tar emot röster.

Det är dock inte aktuellt med ambulerande valvagnar i Sandviken.