Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan elbilen laddas på stan

Från och med nu kan den som har en elbil få bilen laddad medan man shoppar på stan. Men det lär inte bli någon kö till laddningsstolpen eftersom det än så länge bara finns sju elbilar i Gävle.

Igår invigdes den första laddningsstolpen för elbilar i centrala Gävle. Sedan tidigare finns laddningsstolpar vid Valbo köpcentrum, Hemlingby köpcentrum och i Teknikparken. Den som vill ladda upp sin bil parkerar och skickar iväg ett sms för att få en kod som sätter igång strömmen i laddningsstolpen. Fem kronor i timmen kostar det för den som vill ladda sin elbil vid laddningsstolpen på parkeringen utanför Gävle slott.

– Du kommer ett par mil på en timmes laddning, berättar Lars-Åke Skjöld, projektledare för Shopping circle.

I projektet har fyra familjer i Gävle fått låna varsin elbil. Hur familjerna använder bilarna ska sedan studeras in i detalj för att dra lärdomar inför framtiden. Än så länge är elbilar ett ovanligt inslag i trafiken i Sverige med bara ett hundratal registrerade fordon. Men om man ska tro de testfamiljer som nu kör runt i elbilarna så kan bilarna bli en succé i framtiden.

– Jag pendlar till jobbet i Sandviken varje dag med bilen och det har gått klockrent utan några som helst problem hittills. Om priset blir det rätta kan jag tänka mig att köpa en i framtiden, säger Johan Klarström.

Just priset är enligt Lars-Åke Skjöld den avgörande förklaringen till varför elbilen inte har slagit igenom på marknaden än. De små tvåsitsiga bilar som Gävlefamiljerna har fått låna kostar över 400 000 kronor. Så det lär dröja ett tag innan det blir kö till den nya laddningsstolpen på Slottstorget.