Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan söderhamnarna äta ute året om

Vad sägs om att fika utomhus året om i centrala Söderhamn? Den här vintern har näringsidkare chansen att hålla uteserveringarna öppna. Om försöket slår väl ut kan det bli en ändring i kommunens stadgar.

Artikeln publicerades 1 oktober 2016.

Ändrade utevanor, ett bättre klimat och en linje som ligger i tiden med centrumutvecklingen, det är några av anledningarna att skippa nuvarande regler att uteserveringar bara får finnas i kommunen mellan 1 maj och 30 september.

Läs även: Restaurang med närodlat öppnar i Söderhamn

Redan under föregående vinter testade Eat & Meet konceptet, men under måndagens sammanträde med Kultur- och samhällsservicenämnden beslutade en enig nämnd att pilotstudien utökas till ytterligare ett år, nu med chansen för alla näringsidkare att ha sina uteserveringar öppna över vintern.

– Vi diskuterade och hade olika synpunkter. Vissa tycker att det fungerade dåligt i fjol, men vi enades till slut om en fortsättning av pilotstudien, säger nämndens ordförande Stig Nordgren (V).

Läs även: Stor krogkedja till Bollnäs – öppnar vid Brotorget i höst

När Tony Fahlqvist på Eat & Meet får höra om beslutet under fredagen jublar han högt.

– Vad kul, vad positivt. Fantastiskt. Det var mycket jobb i fjol, men det gick bra. Framför allt var det lyckat i februari - mars när vårsolen tittade fram och barnen kunde leka i parken. Det här var en jättelättnad, det är fantastiskt att kommunen gör det här för stan, säger han.

Han pratar förhoppningsfullt om SM-veckan med alla som kommer hit.

– Söderhamnarna förstår nog inte hur stort evenemanget är, för att inte nämna alla som kan träffas här för en bit mat och dryck innan bandymatcherna i vinter, säger han.

Den kritik som fanns sedan i fjol handlade om att personer med någon funktionsnedsättning hade svårt att ta sig förbi askkoppar och andra hinder.

– Vi tar till oss av kritiken och gör något åt det, det är utmaningar också att ha uteserveringen öppen, men den ska vara lätt att besöka, säger Tony Fahlqvist.

Läs även: Konkurrens runt Möljen: "Uteserveringen gör vår sommar"

Intresset hos övriga krögare verkar lite svalare, åtminstone hos Dragonen, Lavi´s och Arton78 som också uttalat sig.

För Dragonens del handlar det om att risken är för stor att snömängder har sönder konstruktionen och markisen.

För Lavi´s blir det krångligt med snöröjningen. Med uppbyggda uteserveringar är det nämligen näringsidkarna som får stå för snöröjningen där kommunens personal inte kommer fram.

På Arton78 gillar driftansvarige Peter Kroon konceptet. Att de inte testar att ha öppet i vinter hänger ihop med att fastigheten ska få en rejäl ansiktslyftning under året. Bland annat ska huset skrapas och el dras om.

Tony Fahlqvist hoppas att det blir ett permanent beslut med utserveringar året om i framtiden, det öppnar upp för stora utvecklingsmöjligheter.

– Jag pratade med kollegor runt om i landet och de blir förvånade att vi får ha öppet. Nu hoppas jag att andra kommuner nappar på idén, hur som haver funkar det i övriga Europa, säger han.

Pilotstudien kommer att utvärderas till våren, sedan är det upp till fullmäktige att fatta beslut om stadgeändringar.

Håll koll på hälsingesporten med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!