Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan vem som helst bli lucia – och fokus flyttas till välgörenhet

I år blir Gävles lucia öppet för alla. Hbtq-personer som könsidentifierar sig som kvinnor kan ställa upp.
Varje kandidat representerar dessutom en välgörenhet. Du som läsare röstar alltså snarare på vart pengarna ska gå än vem som får bära kronan.

Snart är det dags att anmäla kandidater till årets lucia, som GD sedan 24 år tillbaka arrangerar tillsammans med Lions. Uttagningar sker som vanligt på sångaudition, där även GD har en representant.

Du måste ha fyllt 16 år för att få ställa upp. I övrigt finns inga krav. Alla som definierar sig själv som kvinna får ställa upp. På så sätt ska ingen känna sig utesluten från Gävles lucia.

– Jag tycker det känns viktigt att vi blir mer moderna och inkluderande, på ett sätt vi kanske inte var tidigare. Vi vill vara öppna kring hur man definierar sig själv och sitt kön, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.

Bildskönt utseende blir samtidigt mindre viktigt. I år får varje kandidat ett eget välgörande ändamål. Du som läsare röstar alltså snarare på vart pengarna ska gå än vem som väljs till lucia.

– Avstampet är de diskussioner som vi hade innan jul förra året, då vi på GD tyckte att det var för mycket fokus på skönhetsdelen av Lucia. Den givande delen blir ett nytt fokus, säger Anna Gullberg.

Allt om lucia kommer i år att presenteras rörligt på gd.se. Hashtaggen som används är #luciahjälpen.