Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan vikingahövdingen sitta tryggt

ÅRSUNDA
Med husguden Tor i ryggen så kan hövdingen på Vikingagården sitta säkert.
Och just Tor är blickfånget på den unika hövdingatron som i går avtäcktes i långhuset på Vikingagården.

Långhuset och hela Vikingagården har fått en ny attraktion i den mäktiga tronen med sitt bildspel.
Konstnären Tord Larsson, som tillverkat hövdingatronen, tycker att det varit oerhört intressant och roligt att fritt få forma den. Vid invigningen berättade han lite om arbetet bakom. Det svåraste var att forma guden Tor.
- Det finns ingen förlaga, alla de bilder som en gång funnits har förstörts eller på annat sätt förkommit, förklarar han.
Ändå är det ingen tvekan om vilken av asarna som han avbildat. Det kraftiga röda skägget, hammaren Mjölner, kraftbältet som gav Tor dubbel styrka och järnhandsken är tydliga symboler. På var sida är de två bockarna som drog hans vagn avbildade.
En hövding på vikingatiden, runt 900-talet, ville gärna visa sin status och då var hans tron i salen ett lämpligt objekt. Samtidigt hade hövdingen ansvar att förrätta kulten, blotet, vilket också framgår av bildspelet.
Hela stolen har prytts med bandslingor som var vanliga på vikingatiden och troligen har keltiskt ursprung. Tronen är ett beställningsverk från vikingaföreningen Fafner och tillverkad i senvuxen fura från Hälsingland.
Tord Larsson har intresserat sig för vikingatiden och i höstas invigdes den runsten han gjort vid Vikingagården.

Oviss framtid
Framtiden för Vikingagården är oviss, men i sommar kommer gården att vara öppen alla söndagar i juli. Fram till skolavslutningen och under augusti-september är det också aktiviteter på platsen då många skolklasser passar på att lära sig lite mer om våra förfäders seder och bruk.
I samband med invigningen hölls öppet hus och många passade på att besöka gården. På plats fanns Jonny Skogsberg från Torsåker, som gästsmed, Inger Friberg från Årsunda, som presenterade keramik och Tommy Eriksson från Grängesberg, som visade sitt skinnhantverk.
Dessutom fanns chans att prova på vikingalekar och spinna ull.
ULF GRANSTRÖM