Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer datorerna...

/
  • Anton Dahl får hjälp med inloggningen till sin nya skoldator av Madeleine Högman, lärare och en av skolans kontaktpersoner för datorerna.
  • Grundskolechefen Lars Walter berättar om projektet med datorer till lärarna och eleverna.

Varje grundskoleelev i Sandviken får en dator eftersom kommunen bestämt att varje elev ska ha en i undervisningen.

Annons

Att ge alla elever och lärare varsin dator ska utveckla både möjligheter i skolan och pedagogiskt material i undervisningen. Det säger Erik Holmqvist, projektledare för 1–1, det vill säga en dator till varje elev.

– Vi håller på och skaffar oss en ny plattform där det mesta kommer att hamna. Arbeten, närvaro, betyg och dylikt. Därför hoppas jag på oerhört mycket mindre pappersarbete, säger han.

Datorerna delas ut när vårdnadshavaren har skrivit på ett kontrakt där det står i detalj hur användandet ska gå till. De kommer inte att ha några tekniska filter vilket gör att användningsområdet blir väldigt fritt.

En rädsla hos lärarna inför datorernas fullständiga intåg är att eleverna kan använda datorerna till fel saker, men grundskolechefen Lars Walter menar att eventuella problem går att lösa.

– Jag tror eleverna är bra på sociala medier och liknande medan lärarna är bra på det eleverna inte är så insatta i. Det kan vara både källkritik och filhantering, till exempel, säger han.

– Det handlar om att utgå från att det går att lösa alla problem och att man vågar göra fel. Det här är en genomgripande förändring för oss alla.

Många av eleverna är förväntansfulla och har länge längtat efter en skoldator. Anton Dahl i klass 1B på Murgårdsskolan kommer att använda sin dator flitigt.

– Jag tycker om att skriva, så det är väl det jag kommer göra mest på min nya dator. När jag sitter vid min dator som jag har hemma brukar jag skriva om olika filmer som jag har sett eller som jag vill se, berättar han.

Annons