Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer det RÖDA kuvertet

Med start den 6 mars så kommer 1,3 miljoner privatanställda tjänstemän att få sina röda kuvert med årsbesked om tjänstepensionen.

Annons

Med start den 6 mars så kommer 1,3 miljoner privatanställda tjänstemän att få sina röda kuvert med årsbesked om tjänstepensionen. Du kan spara tusenlappar på att byta bolag och få lägre avgifter om du gör ett aktivt val.

Som privatanställd tjänsteman med tjänstepension enligt ITP-systemet kan man enkelt tjäna pengar på att göra ett omval för den del av tjänstepensionen, ITPK:n, som man kan placera själv. Det handlar om två procent av din lön.

Det lönar sig att göra ett nytt val av bolag eftersom du då får de nya lägre avgifterna för tjänstepensionen, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

På lång sikt kan avgifterna spela stor roll för hur hög pensionen blir visar statistik från Collectum. En 30-åring som sänker avgifterna med en procentenhet får 1 000 kronor mer i pension i månaden under fem år.

Jag uppmanar alla att öppna sitt röda kuvert och titta på de avgifter de betalar. 250 000 tjänstemän kan höja sin ITPK med upp till 20 procent genom att välja förvaltarnas lägsta avgifter, säger Anders Moberg, vd för Collectum, i ett pressmeddelande.

Har du en gammal försäkring och gjorde ditt val av bolag före den första juli 2007 får du de lägre avgifterna både på din traditionella försäkring och din fondförsäkring om du byter försäkring till en ny.  

För att ta del av de lägre avgifterna räcker det med ett kryss på en blankett. Då betalas tjänstepensionspengarna in till det bolag man väljer. De redan intjänade pengarna finns kvar i den gamla försäkringen. Generellt sett kan man säga att du inte förlorar något på att göra ett omval, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Sänkta avgifter även på gamla försäkringar

Vissa bolag har sänkt sina avgifter även på sina gamla försäkringar.

Länsförsäkringar har sänkt sina avgifter vilket innebär att man som kund hos Länsförsäkringar inte behöver göra ett omval för att få ta del av de lägre avgifterna, fortsätter Jenny Jeppsson. Det är 0,02 procent lägre avgift, som procent av det totala pensionskapitalet, i Länsförsäkringars nya produkt.

Även om du är nöjd med din förvaltare, men för att komma åt de lägre avgifterna måste du hos vissa förvaltare kryssa samma bolag igen för att få lägre avgifter, säger Eva Adolphson.

Även om till exempel Skandia Liv sänkt sina avgifter på sina gamla traditionella försäkringar så är ändå avgifterna något högre. Avgiften är 0,20 procent lägre i den nya produkten. Det innebär att man aktivt måste göra ett nytt val för att få de lägre avgifterna.

Här kan du jämföra avgifterna för din ITPK-försäkring: http://www.collectum.se/templates/Page____16217.aspx

Ickeväljarna tjänar på att flytta gamla pengar

Även de personer som aldrig gjort något aktivt val av pensionsbolag får lägre avgifterna på nya pensionsinbetalningar. Deras pengar hamnar automatiskt i en ny försäkring hos Alecta med lägre avgifter. Men det redan ihopsparade kapitalet är kvar i den gamla försäkringen. Och Eva Adolphson tycker att Alectakunder, som inte är nära till pensioneringen, ska flytta dessa pengar till en ny försäkring.

Du kan inte få mer än garantiräntan på tre procent. Det är ingen bra uppsida på den produkten, så jag rekommenderar att flytta pengarna.

De som är födda efter 1979 väljer bland de produkter som redan har låga avgifter. De behöver med andra ord inte göra ett omval för att få lägre avgifter.  

Om du byter pensionsbolag så får du samma efterlevandeskydd som du hade tidigare, men det gäller att vara observant på att villkoren kan skilja sig åt mellan en gammal och en ny traditionell försäkring. Till exempel kan det vara högre garantiränta eller en annan form av garanti i en gammal försäkring.

Har du långt kvar till pensionen tycker inte jag det spelar så stor roll att garantin kan variera. Den är inte så mycket värd eftersom aktier över tid borde ge högre avkastning än räntepapper, säger Eva Adolphson.

Det kostar inget att göra ett omval. Collectum tar ut en administrationsavgift på 1,3 procent av den inbetalda försäkringspremien.

Så gör du ett byte av bolag

Enklast går du in på: http://www.collectum.se/templates/Page____13900.aspx  där man fyller i sitt personnummer och får upp en valblankett.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER

I tabellen nedan kan du se när du får ditt röda kuvert: