Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer snön

Onsdag morgon: minus tre grader och snökanonerna går för fullt. Ett blekt vinterljus skiner över backarna där ett vitt lager sakta lägger sig och bara blir tjockare och tjockare. På lördag öppnar Kungsberget för säsongen.

Hösten har varit mörk och regning och snön har låtit vänta på sig. Men sista veckan innan Kungsberget startar liftarna kom minusgrader och snökanonerna bombade backarna med vatten som landade som snö.

– Vi har jagat minusgrader och kör snökanonerna så fort det går. Vi är oerhört alerta, snöläggarna är helt besatta av vädret och följer vädersajter. Så fort det vankas minusgrader så ringer de in folk som kan köra i gång kanonerna, säger Catharina Utanskog, vd för Kungsbergets skidanläggning.

Veckan inför säsongspremiär är det bråda dagar. De cirka 75 säsongsanställda ska lära sig alla rutiner, lära sig anläggningen och lära känna sina kollegor. Anställda åker runt på skotrar och kontrollerar att allt fungerar och stugor iordningställs inför öppningen på lördag. Men trots kallgrader och snökanoner kommer inte skidsugna att kunna få tillgång till alla backar, men Utanskog är nöjd ändå.

– Vi är jätteglada att kunna öppna fyra nedfarter på lördag. Det har ju varit en ganska mild höst. Vi kan också öppna en backe från toppen, det är vi jättestolta över.

Fyra backar är dock tre bättre än vad som finns i Högbo bruk.

– Det ser mörkt ut med snö än, att det ska bli någon. Men så fort vi ser att det kommer går vi ut och trampar vi ned med skotrar så att vi kan köra med pistmaskinen, säger Per-Åke Hadin, spåransvarig på Högbo bruk.

Där är det enbart pay & ski spåret som hålls öppet. Men under onsdagskvällen stängdes även det, men bara för natten.

– Vi ska köra ut snö i natt och bättra på det. Vi har 800 kubik snö kvar, så vi får se om vi behöver allt. Vi gör det för att det ska finns kvar över jul och nyår. Förra året var det bara is, det blir så om det bara regnar.