Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer sommaren tillbaka

I dag blir det lite mulet och i morgon halvklart. Men sedan tar solen över mer och mer. Temperaturen stiger, molnen skingras – och ni som i likhet med tyskarna Axel Lange och Stefan Hess på den glada bilden här ovan har semester kvar är att gratulera.

När många gett upp hoppet kommer äntligen sommaren. Efter en molnig men varm tisdag blir det både sol och många plusgrader resten av veckan, enligt SMHI.
GD hittade ett gäng sommarfirare som inte alls tycker att augusti behöver betyda att sommaren är slut.
– Nein, nein, hela augusti är det sommar, tycker tyske Axel Lange, som badade i Engesberg i går.
I dag kommer många tillbaka efter en semester med ganska dassigt väder. Kanske känns det då lite surt med SMHI:s solprognos. Kanske inte, man har ju fortfarande kvällarna.
Enligt SMHI ska det bli varmt och torrt i veckan, något vi knappast varit bortskämda med i juli. Lite regn och moln kan det visserligen bli i dag och i morgon men sen ska solen bryta igenom och temperaturen ligga på omkring 25 grader. Soligast blir det längs kusterna.
På Engesbergs camping är sommarruljangsen i full gång. Fler checkar in än ut.
– Så här har det varit hela veckan, ja hela juli. Vi har inte många platser lediga. Folk kanske har börjat lära sig att sommaren kommer sent. Så har det ju varit de sista åren, säger Gunilla Pettersson, campare och föreningsmedlem som hjälper till på campingen.
Åldrarna är blandade; det är barnfamiljer, ungdomar och pensionärer.
– Vi har väldigt många utländska gäster, främst från Tyskland, Danmark, Norge, Holland, Slovakien och Tjeckien. Många kommer tillbaka år efter år och många stannar här på vägen mot Nordkap, som ofta är målet.
Så Engesbergs camping har knappast känt av några kristider.
– Tok heller, det är precis som det brukar, säger Gunilla.
Ann-Sofi Lif checkar in. Hon och sambon Bosse Mårtensson har precis rullat in. För dem har sommaren bara börjat även om det är sista semesterveckan, höjdpunkten är kvar.
– Vi ska vidare till Furuvik och countryfestivalen sen, den brukar vi inte missa. Så mycket sommar har det inte varit på vår semester, bara två soldagar. Men nu kanske den kommer. Vi ska bara slappa och sola och ha det skönt, säger Ann-Sofi.
En bit bort parkerar Bosse husvagnen.
– Det får vara vilket väder det vill, får vi bara gå på countryfestivalen så är det sommar. Men jag såg att det skulle bli fint väder i veckan, säger han och ser glad ut.
Annars tycker han nog att sommaren tar slut när värmen försvinner, snarare än när semestern är över, säger han.
– Jag jobbar med sjöentreprenad, bygger bryggor och sånt, så jag får mycket sommar fast jag jobbar.
Vid husvagnen intill kastar syskonen Fanny och Alexander Päivinen boll. De kommer från Hofors. Att campa är mysigt tycker de och Engesberg är perfekt; vid stranden men ändå nära in till Gävle om man vill ha lite stadskänsla. Det är tredje gången de är här.
– Det är ju jättelångt kvar på sommaren. Vi ska vara här i en vecka, och det bästa med sommaren har vi kvar; vi ska åka till Turkiet i september, säger Alexander.
Familjen Ekse från Brunnesund i Norge är mitt i sommaren.
– Vi ville ha en semester helt på barnens villkor; våra flickor är tre och sex, så vi har bara gjort sånt som de tycker är kul. Vi har varit på djurpark, i Muminland i Finland och i Stockholm bland annat. Och så har vi badat mycket. Vi har varit i Sverige på semester tidigare, men aldrig så här långt österut. Sverige har fantastiska campingar, det är ju kjempebra för barn här. Sen är det så billigt här, säger mamma Bente medan hon fixar middagen på grillen.
Några husvagnar bort längtar Kurt Karlstedt och sambon Ingrid Persson hem till Njurundabommen söder om Sundsvall. I morgon (läs i dag) rullar de ut från campingen. De har haft en bra semester, men insett att husvagnsliv inte är deras grej.
– Vi hade aldrig varit ute med husvagn tidigare, men i sommar fick vi låna den här av en kompis. Vi har haft det riktigt fint i Blekinge, där var det 28 grader så nog har vi fått sommar allt. Men husvagnscamping blir det nog inte igen. På sommaren vill man vara vid havet och åka båt. Vi är glada att få åka hem nu, säger Kurt.
Ingrid håller med, de är ganska motvilliga campare.
– Men det har varit roligt också och här är det fint, men vi har upptäckt att vi har det ännu finare hemma, vi bor alldeles vid havet. Tidigt i morgon åker vi, säger hon längtansfullt.
Nere vid vattnet möts vi av två mycket nöjda Sverigeturister som precis kommer upp ur vattnet. Det är Axel Lange och Stefan Hess från Braunschweig i Tyskland.
– Det här är bara perfekt, femton grader i vattnet. Sverige är fantastisch. Det är friare och man kan tälta mitt i naturen. Jag är här minst en gång om året, säger Axel som pratar mycket bra svenska efter att delvis ha växt upp i Sverige.
De är fyra kompisar i som är på väg mot Kiruna och fjällvandringsevenemanget Fjällräven Classic.
Sommaren börjar nu.
– Nu har vi tre veckor framför oss. Sommaren blir inte bättre än så här. Nicht wahr! säger Axel och ler med hela ansiktet.
Så varför sura över den senkomna sommaren. Så länge tyskarna badar så är det kanske sommar.