Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu körs EU-migranterna bort från Gävle strand – får besked i dag

Nu har de EU-migranter som bor i läger på Gävle strand fått besked om att de måste flytta. Kommunen var där och satte upp lappar på tisdagen.
Samtidigt beviljades Ria kommunbidrag för att utöka stödet till den utsatta målgruppen.

Som Gefle Dagblad berättat har kommunen bestämt att de utsatta EU-medborgare som bor i läger på Gävle strand måste flytta därifrån när området blir en byggarbetsplats.

Läs mer: Nu ska EU-migranterna bort från Alderholmen – här ska de bo

På tisdagen var kommunen där och satte upp informationslappar på olika språk. De som bor där ska även informeras muntligt via tolk. På informationslapparna står det att området kommer att stängslas in den 31 maj. De boende hänvisas till att hyra plats på campingar eller i vandrarhem.

Men det är inget som Atanas Asenov och hans familj från Bulgarien har råd med någon längre tid. När Gefle Dagblad intervjuade honom vid familjens husvagn på Gävle strand i april sa han att de i stället får hitta en plats i skogen.

Läs mer: Nu måste Atanas Asenov och hans familj lämna lägret på Gävle strand: "Får hitta en plats i skogen"

Den rödgröna oppositionen har kritiserat beslutet att EU-migranterna måste flytta från Gävle Strand.

– Den stora frågan är vad man gör när man ingriper mot en illegal bosättning. Vi tror att kommunen måste avvisa de människorna till ett annat alternativ, sa Jörgen Edsvik, kommunalråd i opposition för S, i april.

Han menar att kommunen först borde ställa i ordning en plats att hänvisa dem till där det finns basala saker som sophantering och toaletter. Men alliansen anser att det är ett för stort ansvar för kommunen eftersom EU-medborgarna bara vistas tillfälligt i Gävle.

– Det är bara i akut nödsituation som kommunen kan gå in och när det gäller barn, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela, M.

Läs mer: Oppositionen kritiserar flytten av lägret på Alderholmen: "Det är att sticka huvudet i sanden"

I stället ska kommunens samarbete med och stödet till frivilligorganisationer stärkas. Som ett steg i det beviljade kommunstyrelsen på tisdagen 307 000 kronor till den kristna ideella organisationen Hela Människan som bedriver RIA-verksamheten på Brynäs. Alla partier utom främlingsfientliga SD stod bakom beslutet.

Pengarna ska användas till frukostservering en timme per dag, dusch- och tvättmöjligheter, samhällsguidning och annat stöd. Det är verksamhet som Ria bedriver redan i dag, men det kommunala stödet garanterar att verksamheten kan fortsätta och kanske utökas, enligt Lennart Sjögren, styrelseordförande för Hela Människan i Gävle.

– Vi kommer inom ett par veckor att bjuda in samarbetspartners till samtal om hur vi tillsammans kan ge människor det stöd de behöver, säger han.

Läs mer: DEBATT: De nya riktlinjerna är tydliga och mycket mer humana än tidigare