Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu krävs mobilen för ännu ett nödfall

På tre av fyra toaletter på tågstationen i Gävle har myntboxarna bytts ut mot ett sms-system. Det går ut på att du skickar ett sms och får en kod som låser upp dörren. Kostnaden är densamma - den traditionella femkronan.

Att köpa bussbiljett, få påminnelse om tandläkartid, eller rösta i melodifestivalen. Nu för tiden går det bra att göra det mesta via sms och sin mobiltelefon. Det senaste är att låsa upp toalettdörrarna i stationshuset.
Gävle, Västerås, Örebro och Sundsvall är de fyra stationer där en del av toalettlåsen blivit utbytta. Initiativet är taget av fastighetsägaren Jernhusen, som jobbar för att alla ska trivas på tågstationerna runt om i landet.
Syftet är att öka toaletternas tillgänglighet. Inspirationen kommer från köpcentrum, där man använder samma system. Johanna Nilsson på Jernhusen tycker att sms-funktionen ligger rätt i tiden.
– Det här är 2000-talet. De flesta har mobiler idag, säger hon.
Men Ulla Johansson, som GD träffade på tågstationen, tycker inte alls att det här systemet är någon höjdare:
– Det är fruktansvärt, vem har sms?
Hon ser inte alls några fördelar med det här.
– Tänk att det nya ungdomliga ska vara så populärt. Småpengar har man ju alltid på sig, men alla äldre har inte mobil. De kommer att få det svårt, säger Ulla Johansson.
Det tror inte Johanna Nilsson. Trots att myntlåset finns fortfarande kvar på handikapptoaletten:
– Även äldre och funktionsnedsatta har ofta mobil i dag, och vi jobbar faktiskt med tillgängligheten för funktionsnedsatta. Ett exempel är att vi just nu håller på att anpassa informationsskyltarna om hur systemet fungerar.

Läs mer i morgondagens GD.