Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lyser solen över Ängsbacken

ÄNGSBACKEN
Det har stormat kring äldreboendet vid Högbovägen i Sandviken.
Turerna har varit många. I november förra året larmade personalen om missförhållanden.

Annons
I ett desperat brev till kommunalråd Stefan Hedin skrev de att måttet var rågat och att Ängsbacken måste få mer resurser. En utredning av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Ulla Ehrenflod, inleddes. Hennes rapport bekräftade personalens bild av situationen.
Personalen räckte inte till.
De gamla fick ligga för länge i sina sängar. Ulla Ehrenflod varnade för bristerna på sikt kunde innebära risker för de äldre.
Personalens nödrop hjälpte. I dag har Ängsbacken fått tillbaka de två tjänster som drogs in i slutet av förra året och som utlöste protesterna.
- Men det är klart att det inte skulle göra ont att få några till, inte alls, säger Birgitta Lingvall, verksamhetschef.
Ängsbacken är verklighetens och Sandvikens eget Solbacken. Birgitta Lingvall ler åt jämförelsen.
- Visst blir det lite tillspetsat i teve, men det stämmer. Man känner igen karaktärerna. Som den unga killen som är ny och vill så mycket. Det är lätt att det blir slentrian i ett sånt här jobb. Men jag har tur. Personalen här är verkligen fantastisk. Och pensionärerna också. Det finns så mycket värme, säger hon.
En onsdag i mars när Gefle Dagblad hälsar på märks inte mycket av stormar eller larmrapporter bland boende och personal.
Här samsas omkring 80 pensionärer, de flesta över 90 år gamla, undersköterskor, sjuksköterskor, rehabiliterare, kökspersonal och en och annan vaktmästare.
Anhöriga hälsar på, många dag efter dag. Alla finns här med samma självklara önskan. En värdig tillvaro.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se