Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar museerna

För en månad sedan kom det glädjande nyheter från nye guvernören i delstaten Illinois, Patrick Quinn, om att Bishop Hill State Historic Site samt poeten och historikern Carl Sandburgs barndomshem i Galesburg skulle återöppnas i tid till valborgsmässoafton.

Detta efter en lång och besvärlig vinterkyla, orsakad av förre guvernören Rod Blagojevichs stängningsåtgärder. Att han avsattes i februari blev alltså till glädje för hela staten Illinois, men i synnerhet dess svenskättade befolkning. Statens beslut berör Bishop Hills kända Olof Kransmuseum, gamla kolonikyrkan och Björklund Hotel, Carl Sandburgs hem och Sandburgmuseum i Galesburg, samt en rad andra statliga minnesmärken.

Bishop Hill firade faktiskt nye guvernörens beslut en vecka före valborgsmässoafton med brasa och vårsång invid Vasa Orden av Amerikas arkiv. Ett litet ressällskap från trakten deltog, som en förberedelse inför en studieresa till Hälsingland i juni, där de bland annat ska besöka Migranternas hus i Alfta. I september kommer liknande resa från Hälsingland till Illinois för att delta i Bishop Hills årligen återkommande jordbruksdagar och skördefest.

John E. Norton

redaktör Augustana Historical Society Quarterly