Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar ”Varuhuset” igen

Ni kanske kommer ihåg honom som Conny Rudberg, alltid elegant risslad fackordförande på lyxiga varuhuset Öhmans, företaget som styrdes av en familj och dess nära vänner men där även andra starka aktieägare kom in i bilden efterhand och bäddae för ännu fler intriger.

– SVT-serien var på sätt och vis banbrytande bland det som småningom kom att kallas såpoperor, berättar ”Conny Rudberg”, som i själva verket heter Rico Rönnbäck.

Maktkampen på ”Varuhuset” (1987-89) följdes på 90-talet av ännu segare långkörare som ”Rederiet”, ”Tre Kronor”, ”Skilda världar”, ”Vita lögner”, ”Vänner och fiender” medan det i dag är livet på ”Andra avenyn” som märks mest.

Rico Rönnbäck har många minnen från inspelningarna av det som till slut blev 60 avsnitt. I dag släpps de inledande åtta avsnitten på tre dvd-plattor omfattande sammanlagt 530 minuter. För regin svarade Karin Falck och Mikael Ekman.

– Tanken är väl att hela serien kommer på dvd, hoppas det för det är en imponerande rollista där flera av skådespelarna blev eller var redan stora stjärnor.

Christina Schollin och Marika Lindström hade huvudroller i maktkampen om att ta över rodret efter avgående högste chefen Gustav Öhman (Sven Holmberg). Andra kända namn i ensemblen var Monica Nielsen, Lena Endre, Görel Crona, Inga Gill och Lars Lind och Sharon Dyall för att nu nämna några.

– Vi hade otroligt kul och kände verkligen familjesammanhållning under inspelningarna och genomslagskraften var stor bland tittarna, uppemot fyra miljoner, fler än självaste Melodifestivalen i dag. På den tiden var inte utbudet lika stort som nu.

Något särskild händelse som etsat sig fast?

– Ja, en gång när jag skulle tanka bensin på en mack bad butiksbiträdet mig att genast dra därifrån. ”Du får inte en droppe”, röt hon. Anledningen var att min rollfigur i ”Varuhuset” låg i skilsmässa (med hustrun Elisabeth, spelad av Li Brådhe), vilket fick mackbiträdet att inte kunna skilja på dikt och verklighet.

Rico Rönnbäck har en fyraårig bakgrund som skådespelare på Dramaten. ”Du är modig du”, sa dåvarande chefen Lasse Pöysti då han sade upp sig.

Sedan många år jobbar han med ungdomar i riskzonen, så kallade värstingar. Numera har han utökat verksamheten med utbildning för vuxna i kommunikation.

– Det är fullt upp, men nu rycker det i teaternerven igen och förhoppningsvis kan det bli något framöver. Jag har i alla fall skaffat mig en agent, utan en sån har man ingen chans i dagens läge.

”Vi hade otroligt kul och kände verkligen familjesammanhållning under inspelningarna och genomslagskraften var stor bland tittarna”