Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu organiseras det mot myggen

Befolkningen i Österfärnebo har länge kämpat mot myggen, men nu tar kommunen krafttag för att bana väg för en långsiktig lösning.

Under tisdagens kommunstyrelsesammanträde skulle en remiss om framtida organisation för myggbekämpning besvaras.

Myggen i Österfärnebo hänger över orten som ett ständigt hot. Politiker på alla nivåer har vridit och vänt på alla stenar för att hitta den bästa långsiktiga metoden. Samtidigt säger forskarna att den bästa lösningen på lång och kort sikt är det som används, BTI.

Myggbekämpningen har alltid bedrivits i projektform som har krävt politiska beslut för att förnyas och omständigheterna har skapat osäkerhet i arbetet för ansvariga, anställda och lokalbefolkningen.

Men under kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen togs beslut om att förorda ett förslag där en tydlig organisation tas fram. I remissen som skulle besvaras fanns flera föreslagna modeller. I upplägget som kommunstyrelsen ser som bäst ingår två delar, en beställare genom en intresseförening och en utförare som ordnas i ett aktiebolag.

– Vi var alla överens om att det ska vara tydliga roller i organisationen, vem som ska göra vad. Det har varit otydligt hittills, säger Peter Kärnström, S, kommunstyrelsens ordförande.

C, Kd och Fp ville dock ha ett annat förslag där hela organisationen ingår i ett aktiebolag. Men nu ska remissvaren kring utredningen sammanställas och ett förslag ska tas fram för en organisation, något som kan bli knivigt, menar Peter Kärnström.

– Vi får ta ställning till förslaget när det kommer, men det är många intressenter som ska uttala sig och det kommer bli en grannlaga uppgift att sy ihop ett förslag. Men prio ett för mig är att bekämpa mygg.

Under tisdagens sammanträde togs även beslut om bekämpning för 2014 där alla partier utom Mp var för bekämpning med BTI.