Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu räcker det – främlingsfientlighetens strykarkatter har fått dansa på bordet för länge

Det räcker nu!.Främlingsfientlighetens och rasismens strykarkatter har fått dansa på bordet under lång tid. Nu är det dags att göra något för att återställa den politik vi hade före 2006, skriver Tryggve Emstedt.

Sverige har gått ifrån att ha varit ett humant och medmänskligt land på 1980- och 1990-talet till att bli en bisarr variant av Dorsins ”Grotesco”. Vi hade en väl fungerande Utlänningsnämnd som infördes i början på 1990-talet och fungerade till 2006.

Då fick vi migrationsdomstolar i olika delar av landet och ett mycket ojämlikt beslutsfattande. På 1990-talet hade vi stor kompetens med chefs-JO Per Erik Nilsson som rättschef och Håkan Sandesjö knuten till Utlänningsnämnden (UN) och expert på området. Han blev sedermera chef för Utlänningsnämnden och en mycket duktig sådan.

Nu har vi ett mischmasch av främlings- och barnfientlighet hos Migrationsverket – grundad på usel lagstiftning – och en kunskapsbrist hos verket som är monumental. (Deras generaldirektör Ribbenvik var rättschef utan ens en jur kand-examen när han tillträdde för ett antal år sedan.)

Den katastrofala handläggningen och de ytterst osunda och oriktiga riskbedömningarna från Migrationsverkets sida, som domstolarna ofta köper, leder till:

Att vi kastar ut en massa barn till Algeriet eller sådana som nyss fyllt 18 år.

Att vi skickar tillbaks människor till Libanon med kanske två miljoner flyktingar varav män riskerar att hamna i inbördeskrigets Syrien.

Att vi utreder om 87-åriga kvinnor i rullsto (för att ta ett av mina fall) från östra Ukraina med barn i Sverige ska skickas tillbaka till Ukraina nu när det är lite lugnare.

Att vi kastar ut personer till bland annat Irak som har både barn och fru i Sverige.

Att vi kastar ut en massa människor med arbete men där ofta arbetsgivaren gjort fel.

Att vi genom tillfälliga uppehållstillstånd aktivt skapar familjesplittring.

Det här är bara ett axplock av den svenska migrationspolitikens golgata i spåren av påskuppropet 2005 som försökte vara en humanitär hörnsten men bara ledde till katastrof och humanitär härdsmälta.

Det räcker nu!.Främlingsfientlighetens och rasismens strykarkatter har fått dansa på bordet under lång tid. Nu är det dags att göra något för att återställa den politik vi hade före 2006 innan vi suger åt oss fler terrorbrott och mänskliga katastrofer som flugpapper på den svenska migrationshimlen.

Vilket parti vågar aktivt arbeta för en återgång och ett mjukare och medmänskligare Sverige och vilka ytterligare försämringar ska vi få se från de partier som alltmer främjat sig från förnuft och vanlig ”hederlig” medmänsklighet?

Vilka människor är med på detta medmänsklighetens och människokärlekens ”Metoo-tåg”?

Tryggve Emstedt

flyktingadvokat sedan 30 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel