Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu säger de ifrån mot ny moms

Alla ideella organisationer som säljer skänkta varor ska beskattas med både inkomstskatt och moms. Det ställningstagandet gjorde skatteverket den 17 september i fjol - och det drabbar organisationerna hårt.

Ideell Second Hand är ett nätverk för ideella secondhand-butiker som innehar 90-konto runt om i Sverige. Nu har de startat en namninsamling på nej till nya momsregler.

Vissa butiker har listor liggande i butiken där kunderna kan skriva på.

Petra Hedberg jobbar i butiken som Myrorna driver i Gävle.

Hon säger att kunderna ofta känner till och vill skriva på listan. De har redan en bunt av listor som väntar på att skickas.

– Det är hemskt, momsregeln slår hårt mot verksamheten . Det som människor skänker och som vi säljer i butiken har ju redan blivit beskattat en gång.

Emmaus har sedan den 1 januari 2014 betalat 25 procent i moms, men pengarna har satts in på ett särskilt konto i väntan på ett politiskt beslut.

Nu börjar det bli kännbart.

Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Emmaus i Gävle och Valbo, säger att det är svårt att sköta verksamheten med mindre personal.

Tre visstidsanställda har sagts upp. Men det räcker inte, Ytterligare två-tre av de tillsvidareanställda måste sägas upp.

Emmaus i Gävle tar under ett dygn emot ett och ett halvt ton gåvor, vilket kräver en stor arbetsinsats.

– Vi försöker härda ut en stund till. Vi får se hur det ser ut om några månader. Börjar man avveckla går det inte att reparera. Vi har minskat tiderna för butiken i stan. Tankarna har cirklat kring att lägga ner en av butikerna, i dagsläget finns en i Gävle och en i Valbo, men vi har ju kostnader för lokalerna och hyresavtal, så det skulle bara göra saken ännu värre, resonerar Göran Lofjärd.

Tidigare har man kunnat betala donationer ut av det som blivit över sedan lokal- och personalkostnader betalats, men de utbetalningarna har man nu fått stoppa.

LÄS OCKSÅ:

Emmaus först ut i vad som kan bli många nedläggningar

Ledare: Hindra inte en god affär i Gävle