Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu säljs vapnet som sköt Rimbaud

Revolvern från litteraturhistoriens troligtvis mest kända kärleksbråk är till salu.

För över en halv miljon kronor kan man få lägga händerna på vapnet som den franske poeten Paul Verlaine sköt sin älskare Arthur Rimbaud med.

Verlaine köpte vapnet i Bryssel den 10 juli 1873 i syfte att en gång för alla sätta punkt för det två år långa förhållandet med sin tonårsälskare, det litterära underbarnet Rimbaud. Verlaine hade tidigare lämnat hustru och barn för att få vara med Rimbaud, men ångrade sig sedan – något som Rimbaud vägrade att acceptera.

På eftermiddagen samma dag möttes de på ett hotellrum i staden, blev fulla, grät och grälade – varpå Verlaine drog fram sitt vapen och sköt två skott. Det ena missade, medan det andra träffade Rimbaud i handleden.

Skadan var inte värre än att Rimbaud kunde plåstras om på sjukhuset, men trots det som hänt fortsatte han att vädja till Verlaine att inte lämna honom. Då drog Verlaine fram vapnet än en gång och hotade att skjuta honom på gatan. Han greps av en förbipasserande polis och dömdes senare till två års straffarbete.

Vapnet konfiskerades och hamnade sedan hos en privatperson. När det nu går under klubban på Christie's i Paris den 30 november väntas det inbringa nära 600 000 kronor, skriver The Guardian.