Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska alla skrotbilarna bort

SANDVIKENDet lär finnas närmare 2 200 skrotbilar i Gästrikland.Nu är det meningen att bilarna ska samlas in på ett miljömässigt sätt för att hålla naturen ren och fin.

Annons
- Vi har nyss börjat insamlingen av skrotbilar, säger Fredrik Höglund som arbetar på Hammarskroten i Kungsgården. Vi har hittills fått in listor på 377 bilar som ska hämtas.
Hammarskroten ska samla in skrotbilarna i Gävle, Sandviken och Ockelbo kommun. Det ingår i rikskampanjen Håll Sverige rent och här har Gävleborg kommit in sent i handlingen.
Flera distrikt är på väg att slutredovisa. Bland annat har det samlats in 13 000 skrotbilar i Stockholm. Skåne och Norrbotten har fått in över 5 000 bilar var.
- Det har ännu inte tagit riktig fart i vårt län, säger Agneta Lård på Gävle kommun. Men kampanjen ska fortsätta till augusti nästa år så vi hoppas verkligen att folk hör av sig.

Brottsligt
Sedan januari i år anses det som ett brott att lämna sin bil i naturen. Det blir åklagarmyndigheten som beslutar om straffpåföljden.
När ansvariga för skrotbilskampanjen får in en anmälan dröjer det några veckor innan bilen kan hämtas.
- Det är mycket arbete som ska klaras av, säger Agneta Lård. Normalt tar det sex till tio veckor innan Tekniska kontoren är klara med sina arbeten.
Det är ungefär 45 bilar i veckan som nu hämtas för att sedan fraktas till Hammarskroten.
- När vi får in bilarna töms de på olika vätskor och övriga farliga detaljer, förklarar Fredrik Höglund. Sedan kommer ett företag hit och pressar ihop bilarna.

Tar hand om delar
Bilarna demonteras också på beståndsdelar som det går att använda.
- Det är framför allt startmotorer och generatorer som vi tar hand om, förklarar Höglund. Men även däck och fälgar tar vi hand om. Vi har faktiskt fått in flera riktigt fina däck.
För att klara av att ta emot alla vätskor håller Hammarskroten på att bygga ut lokalerna för att klara miljökraven.
Det går att gå in på Internet www.skrotbil.nu och få närmare besked.

JÖRGEN LARSSON