Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Avan bli fri gamla miljösynder

Gävle kommun satsar 80 miljoner kronor på att miljösanera den gamla soptippen på Avan.

– Vi har inte fått någon information, säger Peter Stenberg på Gävle Golfklubb som håller till där i dag.

GD har tidigare berättat att Gävle kommun var på väg mot ett rejält plusresultat för 2011. Nu är siffrorna färdigställda – och visar på ett plusresultat på 258 miljoner kronor.

Av dessa kommer cirka 248 miljoner från försäljning av mark och tomträtter. Eftersom priset på tomträtter höjdes markant från den 1 juli 2011 valde många att köpa sin tomt före höjningen.

Utan försäljningarna skulle alltså kommunen ha redovisat ett betydligt sämre resultat. Den dagliga kommunala driften, såsom skola, äldreomsorg och socialtjänst, går totalt sett med underskott.

– Vi hade behövt ett bättre resultat, men är ändå nöjda med att hamna på plussidan, säger kommunalrådet Carina Blank, S.

Eftersom försäljningen av tomträtter är en engångsintäkt kan de pengarna inte stoppas in i den dagliga driften.

I stället väljer kommunledningen att lägga 80 miljoner kronor på att komma tillrätta med gamla miljösynder på den gamla Avandeponin – ett område stort som 100 fotbollsplaner.

Under 2012 inleds arbetet med provtagningar på yt- och grundvatten för att komma fram till vilken metod som är den bästa. Markarbeten kan påbörjas 2014.

– Det finns fem olika tänkbara metoder. Det går inte att ta bort deponin, utan det gäller att avskärma den så bra som möjligt, säger mark- och exploateringschefen Lennart Emretsson.

En metod är att täcka hela ytan med så kallad bentonitlera så att regnvatten inte kan tränga ner och dra med sig gifter ut i Inre Fjärden.

Hur golfklubben, som i dag har sina banor på Avan, kommer att beröras är oklart. Klubben har sin huvudsakliga säsong maj–oktober.

Saneringsarbetet kan genomföras även vintertid, enligt Lennart Emretsson. Golfklubbens chef Peter Stenberg har inte fått någon information om saneringen.

– Det är förstås inte alls bra om vi tvingas ta en paus mitt i säsongen, men än vet jag för lite för att kunna uttala mig, säger han.