Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska barn lära sig sopsortera

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBYGästrike återvinnare föreslår nya sophanteringsregler för de fem medlemskommunerna och ska i höst börja titta på gemensam taxa.

Information ska öka källsorteringen och en ny avfallspedagog ska ut i skolorna och lära barnen sortera sopor. 2004 är det dags för kompost.
Det årsgamla kommun- förbundet håller på att ta form.
- Man ska ha valmöjlighet på taxan. Den som är duktig på att sortera ska tjäna på det och den som slarvar får betala, säger Lars-Åke Skjöld, förbundsdirektör på Gästrike återvinnare.

Diskuterat ett år
Men först ska gemensamma regler för avfallshanteringen klubbas av kommunfullmäktige och kommunförbund.
Efter att ha diskuterats fram i grupper under ett år finns nu ett färdigt förslag på bibliotek, medborgarkontor, hemsida och kommunhus för allmänheten att tycka till om. Sex mål för hur avfallshanteringen ska bli bättre, liksom åtgärder finns också med.
- Vi vill verkligen satsa på informationsverksamheten, säger AnnaCarin Söderhielm, projektledare.

Ska prata sopor
Därför har Pelle Hallberg projektanställts i två år för att prata sopor och sortering med skolorna i de fyra gästrikekommunerna och Älvkarleby.
- Får man barn att källsortera så är de de bästa påtryckarna på de vuxna. Det är en stor fördel för framtiden, säger han.
Information ska också få vuxna att källsortera mer de kommande åren. AnnaCarin Söderhielm säger att de däremot inte tror att det är möjligt att minska mängden sopor eftersom den är konjunkturberoende.

Matrester ska sorteras
Sortering och kompostering av matrester blir snart verklighet. 2004 ska hushållen i Ockelbo, norra Gävle och norra Sandviken börja sortera sitt matavfall och 2007 ska alla i regionen kunna göra det. Komposten ska sedan användas av jordbrukare som jordförbättringsmedel.
- Det finns efterfrågan. Vi har gott om ekologiska odlare, säger Olle Andersson, miljö- och kvalitetschef.
I dag samlar ett fyrtiotal kommuner in hushållsavfall. Lars-Åke Skjöld säger att det även är ekonomiskt lönsamt, trots dubbelhantering och en ny tipp i Forsbacka, eftersom de räknar med ändrade lag- och skatteregler.
- Vi tror det blir billigare än att bränna soporna.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se