Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska björnen peppras

Den växande björnstammen innebär ökade risker för alla som jobbar i skogen. Därför ska länsstyrelsernas besiktningsmän i Gävleborgs län utrustas med pepparsprej för att skydda sig.

Annons

Sprejen ska vara en säkerhet när besiktningsmännen är ute i markerna för att konstatera hur får eller andra djur har blivit dödade. Risken är att björnar finns i området och de kan då vara farliga.
– Det här är en arbetsmiljöfråga. Besiktningsmännen ska kunna komma hem levande efter en arbetsdag, säger Stefan Henriksson, enhetschef på länsstyrelsens naturförvaltningsenhet i Gävle till TT.
Så sent som i mars förra året skadades en skogsarbetare allvarligt efter en björnattack utanför Orsa i Dalarna. Händelsen gjorde att fack och arbetsgivare började diskutera hur man skulle kunna stärka arbetsmiljöskyddet.
Ett förslag var just pepparsprej – ett vapen som använts med framgång i Alaska. I Värmlands län har länsstyrelsen redan utrustat besiktningsmännen med vapnet.