Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska björnen peppras

Den växande björnstammen innebär ökade risker för alla som jobbar i skogen. Därför ska länsstyrelsernas besiktningsmän i Gävleborgs län utrustas med pepparsprej för att skydda sig.

Sprejen ska vara en säkerhet när besiktningsmännen är ute i markerna för att konstatera hur får eller andra djur har blivit dödade. Risken är att björnar finns i området och de kan då vara farliga.
– Det här är en arbetsmiljöfråga. Besiktningsmännen ska kunna komma hem levande efter en arbetsdag, säger Stefan Henriksson, enhetschef på länsstyrelsens naturförvaltningsenhet i Gävle till TT.
Så sent som i mars förra året skadades en skogsarbetare allvarligt efter en björnattack utanför Orsa i Dalarna. Händelsen gjorde att fack och arbetsgivare började diskutera hur man skulle kunna stärka arbetsmiljöskyddet.
Ett förslag var just pepparsprej – ett vapen som använts med framgång i Alaska. I Värmlands län har länsstyrelsen redan utrustat besiktningsmännen med vapnet.